Burg Eltz Castle – Hängeseilbrücke Geierlay

Alsace rotamızdaki keyifli tatilimizi biraz uzun tutarak Almanya sınırına geçmeyi ve tatilimizin bir kısmını Almanya'da yeni yerler keşfetmeye ayırdık. Rota üzerinde Heidelberg, Würzburg şehirlerine ek olarak, doğa ile içiçe geçireceğimiz bir gün planlayarak, Moselle Nehrinin ayırdığı masalsı bir şato olan Burg Eltz Kalesi'ni ve iki tepeyi birleştiren muhteşem görüntüleri ile insanı heyecanlandıran Hangeseilbrücke Geierlay köprüsünü dünya gözüyle görmek istedik. Frankfurt'u gezmeyi başka zamana bırakarak, ormanın derinliklerindeki Eltz Kalesi ne rotayı çevirdik.

Gezi için en güzel zamanların doğanın canlanmaya başladığı bahar ayları ve yaprakların renk değiştirdiği, her yeri renk paletinin sardığı Sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Özellikle köprünün sonbahar manzarası görülmeye değer! 

Burg Eltz Castle

33 kuşaktır yaklaşık 850 yıldır aynı aileye ait olan bu kale ufak bir tepeye konumlanmış. Etrafındaki dağlarla bağlantısı, kaleyi çevreleyen Elzbach deresi insana masalları hatırlatıyor. Hergün bu şatoda güne başlayıp, pencereden değişen doğanın renklerini seyretmek, etrafta gezintiye çıkmak pek keyifli olurdu. Bir tepenin ardında kalan kaleye uzanan yol üzerinde kalenin manzarasını seyretmek ve her açıdan fotoğraflamaktan yürüyemiyorsunuz. 

Burg Eltz Kalesi'ne Ulaşım-Konaklama

Seyahatimizi arabayla planladık, akşam üzeri Heidelberg'ten yola çıkarak, 2 saatlik yoldan sonra konaklamak için tercih ettiğimiz Pillig'e vardık. Geceyi ufak bir kasaba olan Pillig'te ''Hotel Pastis by Relax Inn Hotel Pillig'' te geçirdik. Rotanıza göre farklı konaklama noktaları da tercih edebilirsiniz. Köln-Bonn'a yakın olmasının yanında bölgede Cochem kasabası da oldukça ilgi çekiyor. Konaklama ve ufak bir tur için bu kasabayı da değerlendirebilirsiniz. Arabayla Pillig-Eltz Kalesi arabayla ~15 dk sürüyor. Trenle ulaşmak isterseniz, Hatzenport ya da Treis-Karden'a gelerek, buradan kalkan Burgenbus (Castle Bus) ile kaleye ulaşabilirsiniz! Ancak bu otobüs kaleye ancak haftasonları ve tatil günlerinde geliyor. Detaylı bilgi ve otobüs saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Arabayla ulaşsanız bile bu görkemli kaleye ulaşmak için biraz daha emek harcamanız gerekiyor. Otopark alanından kaleye giden 2 farklı yol var. Biri araçların da gidebileceği 800 m lik Eltz kalesini yukarıdan görmenize imkan sağlayan bir yamaç iken diğeri yürüyüş yolu (1.3 km) olarak geçen orman içinden güzel bir yürüyüş yaptığınızda bir anda karşınıza çıkan eşsiz kale manzarası ile karşılaşeceksınız. Biz yürüyüş yolundan kaleye ulaşıp, kale manzarası eşliğinde kısa yoldan aracımıza geri döndük.

Kaleyi ziyaretiniz sırasında daha fazla doğada kalalım ve yürüyelim derseniz, kaleye giden alternatif yürüyüş rotaları mevcut. Kendi rotanıza göre buradan yürüyüş yollarını inceleyebilirsiniz.

Eltz Kalesi Ziyaret Saatleri

Kale 1 Nisan'da açılıyor ve kış aylarında kapalı. Kalenin içindeki herşey orjinal ve dönemi yansıttığı için gezip, görmek etkileyici olacaktır. Mart ayındaki ziyaretimizde kapalı olan kalenin etrafında gezip, bol bol fotoğraf çekmek bile büyüleciydi. Kaleyi gezmek isterseniz, giriş ücreti 10 euro.

Hangeseilbrücke Geierlay – Suspension Bridge

Adrenalin yaşamak ve ağaçların üzerinde dans etmek isterseniz bu köprüden geçmeyi gezi notlarınıza ekleyin. Benim gibi yükseklik korkunuz varsa, korkunun üzerine gitmek ve yüreğinizi hoplatmak için güzel bir köprü:) Ben neden listeme aldım anlamasam da eşim ve kardeşim köprüyü kaç kere turlardı bilemiyorum. Ben ise herşeyimi güvenceye alıp, aşağıya bakmadan sadece eşimin desteği ile ilerleyebildim. Adrenalin ve korku dolu anlardı:)

Morsdorf ve Sosberg arasında uzanan 360 m uzunluğundaki köprü yerden 100 m yükseklikte yer alıyor. En keyifli yanı da ormanın üzerinde, halat bir köprüden geçme tecrübesi! Köprüde ilerledikçe köprü gözünüze yokuş görünüyor ve ürkütüyor. Manzara ve duygular ise inanılmaz!! 

Burg Eltz Kale'sinden köprüye yaklaşık 45-50 dk da aracınız ile ulaşabilirsiniz. Dümdüz bir yol olmadığını söylemeden geçmeyeceğim. Kaleden nehir kenarına indikten sonra yeniden tırmanmaya başlıyorsunuz. Mörsdorf'a aracınızı park ederek, dümdüz bir yoldan (yaklaşık 2.5 km) köprüye ulaşabilirsiniz. Ya da Sosberg tarafına aracınızı park ederek, yine tarlaların arasından yürüyerek yakaşık 1 km mesafe sonrasında yine köprüde olacaksınız.

Mart ayında tarlaların arasından köprüye yürürken acayip bir rüzgar ve soğuk vardı. Neyse ki köprü daha korunaklı bir alanda ve öyle deli sallanmıyordu. 2015 yılında açılan köprüyü, genelde bizim gibi turistik olarak görmeye gelenler ve trekking yapanlar kullanıyor. Aracınız varsa köprüyü ileri-geri gitmekten başka seçeneğiniz yok:) Ancak zorlu yolu seçip, toplu taşıma ile gelip, kendinize yürüyüş rotası belirleyebilirsiniz. 

Köprüde çok eğlendiğimizi söylemeden geçemeceğim! Özellikle yüksekten korkmayan eşim köprüde koşarken, ben sımsıkı tutunmuş, 10 adım atıp kalmıştım:) Neyse ki köprüden sıkılıp, akıllarına ben gelince:) beni de binbir sözle ikna edip, köprünün ortasına götürdüler. O kadar yolu bakmak için gelmemiştim dimi:) 

Mart ayında doğa çıplak olduğundan manzara biraz korku filmini andırsa da sonabahar ve ilkbahar fotoğrafları büyüleyici.. Ormanın üzerinde dans etme şansını kaçırmayın!

Mart, 2018

Gezi rotasının diğer yazıları için;

Colmar-Strazburg Alsace Şarap Rotası – Beyaz Leyleklerin, Üzüm Bağlarının Masalsı Köyleri

Strasbourg Gezi Notları

HEIDELBERG GEZİ NOTLARI

 

Wurzburg Gezi Notları