Ev Yapımı Hamburger Köftesi ve Hamburger Sosu

Hayatımızda büyük yer kaplayan ve yemekten sakındığımız büyük bir FAST FOOD kavramı var. Artan yaşam temposu, her yere yetişme telaşımız, aynı anda 2-3 iş yapma hevesimiz sebebi ile uykumuzdan, kendimizden ve yemeğimizden zaman çalıyoruz. Hamburger sevmeyen var mıdır? Sulu eti, yanındaki patatesi ile hepimizi tıka basa doyuran ve mutlu eden yemek. 

Öğrencilik döneminde ucuz ve karın doyuran gıdalar önceliğimdi. Hep kilo problemim vardı ve hayatımdan bazı yiyecekleri çıkarmak istemiyordum. Sonraları temiz beslenmeye başladığımda, aslında sağlıksız olanın hamburger değil de bunun zincirler şeklinde üretilmesi olduğunu anladım. Yaklaşık 7 yıldır, Mc Donalds ve Burger King gibi franchaise veren restoranlarda hamburger yememeyi tercih ediyorum. Bu hiç hamburger yemediğim anlamına gelmiyor. Kendi ürününü üreten, etine ve lezzetine dikkat eden yerleri tercih ediyorum. Her hafta soluğu hamburgerci de almaya başlayınca, kolları sıvayıp evde hamburger deneyimine başlayalım istedim. Son zamanlarda İstanbul'da açılan hamburgerci sayısı artıkça rekabet ve lezzette artıyor. Şehirdeki en beğendiğim hamburgerci tavsiyelerim;

HOPDADDY BURGER

  • Yeniköy Mahallesi, Köybaşı Cd. No:88, 34464 Sarıyer
  • Ayazağa Mahallesi, 1453 Blokları, Ağaoğlu Sk., Sarıyer

Dışarıda hamburger yemeyi sevdiren ilk mekan. Ananaslı, cheeseburger, barbekü ve diğer baş döndürü lezzetleri ile çok sevdiğimiz bir yer. En son Kasım 2018 de gittiğimizde ekmeklerini değiştirmişlerdi yeni ekmeklerini çok sevmedim. Ancak et pişirmeyi çok iyi biliyorlar. Hamburgeri çok güzel lezzetlendirip, çeşnilendiriyorlar. Et sulu ve kıvamında pişmiş bir şekilde geliyor. Çok başarılı bir hamburger sunuyorlar. Mekanda alkollü içecek olmasını da ayrıca seviyorum.

Bestfast Irish Pub

https://www.instagram.com/belfastirishpubistanbul/

Moda Caddesi, Dr. Esat Işık Cd. No: 28/A, Kadıköy

Bir pub tan beklenmediğim kadar iyi hamburgerleri vardı. İş çıkışı direk gidip birşeyler yiyip, içmek için güzel bir mekan. Yemeklerde lezzetli olunca mekanı daha bir sevdim. Etlerinde çok küçük parçalar halinde kırkırdak vardı, onun dışında lezzet oldukça başarılıydı.

Akali

Nispetiye Cad./yıldız Çiçeği Sok. No:3, Etiler

Beşiktaş'ta ünlenen hamburgercinin Etiler'e de şubesi açıldı. Gençler tarafından tercih edilen ve sevilen bu mekanın hamburgerleri de denemeye değer. Sevmediğim tek yanı cheddar yerine cheddar sos kullanıyorlar bu da hamburgeri daha yağlı yapıyor. Yedikten sonra ağzınızda hafif yağlı bir tad kalıyor. Az cheddarlı hamburger dememenizi tavsiye ederim. Ekmekleri de normal bir hamburger ekmeğine göre yağlı kalıyor, sos ile birleşince yerken ellerinizde yağlanıyor. Etiler'de ki mekan arada sakin bir yerde kalıyor.

Zula

https://www.instagram.com/zulaistanbul/

İnönü Mahallesi, Harbiye Çayırı Sk. 101a, Harbiye-Şişli

Favorilerim arasında ilk yediğimde lezzet patlaması yaşadığım bir yer varsa Zula. Şehirdeki abartısız en iyi hamburgerci diyebilirim. Hamburger sosu, ekmeği, eti herşey öyle kıvamındaydı ki, o bir hamburger tabağı değilde, çok şık bir restoran tabağıydı sanki. Lezzet sizi alıp götürüyor. Çok başarılılar. En büyük sıkıntı kapının önündeki sıra. Ara sokakta kalmasına rağmen Cumartesi 20:00 gibi 40 dk bekledik. Gelen kitlenin belli bir yaş ortalaması yok! Genç, orta yaşlı hamburger severler ordaydı. Tatlı olarak buaralar şehirde ünlenen San Sebastian Cheesecake denemesi yaptık ki oda akışkan dokusu ve yanmış üstüyle mükemmeldi. 

Happy Burger

http://www.happyburger.com.tr/

Bozkurt Mahallesi, Eşref Efendi Sk. No:50, Osmanbey-Şişli

Şişli ve çevresinde birbirinden lezzetli hamburgerciler açılıyor. Kendi ekmeği ve etini hazırlayarak, kısa sürede sevilen yerler arasında yer alan Happy Burger bir diğer favori mekanım! Kendi yaptıkları hamburger ekmeklerini çok başarılı buluyorum. Eti kurutmadan güzel pişiriyorlar. Menüye yeni ekledikleri hot dog da sevdiğim lezzetler arasına girdi. Tatlı menüsünü de oldukça başarılı! Akışkan brownie leri hamburger üzerine çok iyi gidiyor! 

Muhit Burger

Av. Süreyya Ağaoğlu Sk. 7b, Teşvikiye-Şişli

Şişli çevresinde severek hamburger yiyecebileceğiniz bir diğer mekan Muhit Burger! Ekmekleri lezzetli ve etleri oldukça sulu ve başarılıydı. Hot and Crispy Burger ayrıca favorim! Acı, tatlı ve pastırma tadı ile lezzet dalgası yaratıyor ağızda. Patateslerini biraz ince buldum. Onun dışında hamburger konusunda çok başarılılar!

Fireroom

Küçükbakkalköy Mahallesi, Işıklar Cd. 30/1, Ataşehir

Hazer Armani'nin açtığı sokak lezzetleri konseptindeki bu mekan, büfe tarzı yapısı ile konsep ile uyum sağlıyor. Sokak lezzetlerinin başarılı bir sunumu. Kokoroç, ekmek arası köfte-sucuk, hamburger, falafel, taco gibi çeşit çeşit seçenekler var. Bailangıç oalrak yediğimiz falafelin altındaki bamya turşusu, kırmızı lahana turşusu gibi çeşit çeşit turşularla lezetlendirmişler. Hamburger ekmekleri bretzel e benzemekle beraber lezzetliydi. Etten çok fazla karabiber tadı geliyordu. Onun dışında başarılı bir hamburger. Özellikle karbon ile yaptıkları siyah hamburger ilgi topluyor. Ancak rengi dışında bir esprisi yok. Tatlılardaki churros acılı çikolata sosu oldukça başarılı. Et konusunda ön plana çıkan mekanda tıka basa yemeden kalkmak yok:)

Zapata Burger

Caferağa Mh, Sakız Sk. 1/C, Kadıköy

Kadıköydeki lezzetli hamburger duraklarından biri! Özellikle cheeseburger tabanındaki sosa bayıldım. Kendi pancar ve ballı hardal soslarını hazırlayarak, hamburger ile servis ediyorlar. Ancak ballı-hardal soslu hamburgeri çok başarılı bulmadım. Farklı bir lezzet arıyorsanız, cheeseburger tavsiye ederim. Sipariş ettiğimiz iki hamburgerin eti de farklı pişmişti mesela, birini az pişirmişlerdi ya aceleye geldi ya da o konuyu tam oturtamadılar. Etinizin pişmiş olmasını istiyorsanız mutlaka iletin.

Söz konusu hamburger olunca et seçimi de önemli bir kriter oldu. Hayvanın neresini alıcam, hangi kasaptan alıcam diye bir kaç deneme yaptım. Kasabınızdan … etini alarak, sadece tek sefer makinadan çektiriniz. Etin çok yağlı olup, kendini çekmemesi ve sulu kalması önemli. 

Bir diğer önemli faktör hamburger ekmeği. Isırdığınızda ekmek, et ile bütünleşmeli ve taze olmalı. UNO nun hamburger ekmekleri ile yaptığımız hamburger ne yazık ki başarısızdı. Ekmeği kalın ve istediğim lezzeti sağlayamadı. Fırınlardan ya da farklı markaları denemenizi tavsiye ederim. Biroche hamuru ile hazırlanan hamburger ekmeğini henüz denemedim, en kısa zamanda deneyip, paylaşmak isterim.

Hamburger Eti

Malzemeler

  • 1 kg dana döş kıyma
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 ufak mor soğan
  • 1 yk ketçap
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 2-3 sallama worshestershire sosu (yoksa 1 tatlı kaşığı pekmez ve 1 tatlı kaşığı elma sirkesi)
  • 1/4 cup galeta unu (ekmek kırıntısı)
  • 1 tatlı kaşığı soğan tozu
  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu 

Hazırlama Aşamaları

 

  1. Bütün malzemeleri bir kapta karıştırarak, eti iyice yoğurunuz.Etin güzel yoğrulması önemli. Mümkün olduğunca malzemelerin iyi karışmasını sağlayarak, yoğurunuz.
  2. Yoğurma sonrasında etlerinizi ekmek büyüklüğünüze ve istediğiniz gramaja göre boyutlarını ve kalınlığını ayarlayarak, şekil veriniz.
  3. Şekillendirdiğiniz etleri en az yarım saat buzdolabında bekletiniz.
  4. Etleri kızgın döküm tavada ya da teflon tavada pişiriniz. Öncelikle yüksek ısıda etin iki tarafını da 2-3 dk arasında mühürleyiniz. Sonra tavanın altını kısarak, eti pişiriniz.   

Hamburger Sosu (Big Mac Sosu)

Malzemeler

  • 3/4 cup mayonez
  • 2 yk barbekü sosu
  • 2 yk ketçap
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 tane bütün kornişon turşu
  • 3 tatlı kaşığı worshestershire sosu
  • 1/2 tatlı kaşığı soğan tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • tuz/karabiber  

Hazırlama Aşamaları

 

  1.  Bütün malzemeleri bir kapta katışrırarak, sosunuzu hazırlanıyınız.

Hamburgerde en sevilen lezzetlerden biri de karamelize soğan. İnce ince piyazlık kestiğiniz soğanları zeytinyağlı bir tavada karıştırarak, karamelize ediniz. İçine bir miktar şeker ilave ederek, karamelizasyon işlemini hızlandırabilirsiniz. Yakmadan, düşük ısıda çevirerek, soğanı karamelize edin.

Hamburger ekmeklerini öncelikle tavada ısıtınız ve alt ve üst taraflarına hamburger sosu sürünüz. Üzerine marul, ince bir dilim domates, eti yerlerştirerek, etin üzerine bir dilim cheddar peyniri yerleştirin. Cheddar peynirini et sıcakken koyarsanız üzerinde eriyecektir. Üzerine karamelize soğan ve dana bacon ekleyerek, hamburgerinizi hazırlayabilirsiniz. Ben hamburgerde domates sevmem, ekmeği ve hamburgeri sulandırıyor. Bu sebeple çok tercih etmesemde sunumlarda hepsi domates ile servis edildi:) 

Hamburgerleri kızarmış patates ve soğan halkası ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun..