Mermer Kek – Marble Cake

Hava yağmurluysa, fırından güzel bir kek kokusu yükselsin, sıcacık çayımız kaynasın isteriz. Sevdiklerimizle penceren yağan yağmuru seyrederken, evimizi sıcacık fırının havası sarsın, kekin kokusu mutfaktan yükselsin isteriz. İstanbul'a 2019 un ilk karı düşünce, fırından çıkan mis gibi bir kek kar manzarasında bizi yalnız bırakmadı. Canımız çikolatalı ama çikolata tadı çok yoğun olmayan, çok yağlı da olmayan bir kek istedi. Ayrıca içi biraz eğlenceli ve boool lezzetli olsun derken, kalktım ve  Mermer Kek yaptım. En güzeli de hiç bir mermer kekiniz birbirinin aynısı olmuyor. Her defasında iç desenleri sürpriz oluyor ve bir önceki tecrübenize dayanarak, hayal gücünüze göre şekilleniyor. Kıvamlı, yoğun bu kek ağızda dağılan, güzel bir dokuya sahip. Pos pos, ele yağlı gelen bir kek değil! Daha yoğun bir kek dokusuna sahip.

23 X 14 cm lik dikdörtgen kalıp kullanılmıştır.

Malzemeler

  • 150 g terayağ (oda sıcaklığında)
  • 3 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında) 
  • 170 g şeker
  • 200 g tam buğday unu (beyaz un da kullanabilirsiniz)
  • 1 + 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 60 ml süt (1/4 cup)
  • Vanilya
  • 2 yemek kaşığıkako + 15 ml süt (1 yemek kaşığı) 

Hazırlama Aşamaları

  1. Oda sıcaklığına yumuşamış tereyağı şeker ile beraber yüksek devirde, şekerler eriyip, tereyağ kremamsı doku kazanana kadar çırpınız
  2. Yumurtaları ekleyerek, çırpmaya devam ediniz. Koyu bir kıvam elde edeceksiniz.
  3. Kuru malzemeleri (Un, karbonat, kabartma tozu) bir kapta karıştırarak, karışıma ilave ediniz.
  4. Sütü ve vanilyayı ilave ederek karışımı homojen hale getirene kadar çırpınız. Çok fazla çırpmamaya özen gösteriniz.
  5. Hamurun 1/3 ünü ayırarak bu kısmına kakao ve 15 ml süt ilave ederek karıştırınız.
  6. Kalıbı tereyağ ile yağlayınız. Kalıbın dibine beyaz hamurdan yaydırın, sonra orta kısmına kakaolu hamurudan biraz ekleyiniz, ardından yine yüzeyi beyaz hamur ile kaplayınız. Ardından kakolu ve beyaz hamur olacak şekilde katları yayınız. Yaklaşık 3-4 kat yapmaya özen gösterin. En üstte beyaz hamur kalmasına özen göstererek hamuru paylaştırınız. Kekin yüzeyini spatula yardımı ile düzleyiniz. En son isterseniz kürdan yada ince bir çubuk yardımı ile hamura yüzeyden zig-zag desenler yapabilirsiniz. Buradan nasıl bir iç tasarım çıkacağı sizin hayal gücünüze kalmış.
  7. Keki önceden 200 C ye ısınmış fırında 10 dk pişiriniz. Fırının kapağını açmadan ısıyı 180 C ye düşürerek 40 dk daha pişiriniz. 
  8. Kekiniz soğuduktan sonra dilimleyerek, servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun..