Krem Karamel – Creme Caramel

İnsanın canı krem karamel ister mi? Bir haftalık tatlı yememe çabalarım beni haftasonu krem karamel hazırlamaya sürükledi. Bildiğim güzel krem karamel yapan bir yerde yok! Beklediğim o gün yaklaştıkça, nerde yerim arayışlarım da devam etti. Çocukluk anılarımda komşumuzla beraber hazırladığımız krem karamel aklıma geldi. Hazır paketler vardı. Ancak ben marketin o reyonuna nadiren uğradığımdan, hala varlığından emin olamadım. Hala var mıdır sorusunu kendime değil, google a sorarak cevabımı buldum. Dr Oetker in hala hazır karışımları mevcut ancak bizim markette yoktu. Ne kadar zor olabilir ki? diyerek kolları sıvadım. Dünya'nın hazırlaması en kolay pudingi! Tek sorun kalan karamelleri kaseden çıkarmak ve temizlemek:) Onun dışında hazırlanışı çok pratik bir tatlı! Artık mutfağımın sevilen tarifleri arasında yer alıyor. 

Fransız tatlılarının zerafeti ve hafifliği ile beğenmemek mümkün değil. Sade hafif yumuşak dokuda bir puding, üzerinde akışkan. Leche Flan, Custard Puding ve Creme Caramel olarak bilinen tatlının farklı versiyonları var. Krema ile hazırlanan tariflerde var. Ben en pratik ve hızlı hazırlanan yöntemiyle, az bileşenle hazırladım.

Tarif 4 kişiliktir.

Tarif ile 4-5 sufle kabını doldurabilirsiniz. Kaplarınızın çok büyük olmamasına özen gösterin.

Malzemeler

Karamel için;

  • 80 g şeker (1/2 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 3 yemek kaşığı su

Puding için;

  • 100 g şeker (yaklaşık 1/2 su bardağı)
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 500 ml süt
  • bir çimdik tuz,
  • Vanilya özütü yoksa vanilin (2 paket ekledim) 

Hazırlama Aşamaları

  1. Pişirme kabı olarak cam kase ya da sufle kabı kullanabilirsiniz. Özellikle konik formundaki cam kaseler sunum açısından güzel duruyoe. Ben 2 adet sufle kabı, 2 adet ufak cam kase ve 1 adet büyük bir cam kase kullandım. 
  2. Fırını öncelikle 100 C ısıtarak, pişireceğiniz kapları da fırın içine koyarak ısınmasını sağlayınız. Malzemeleri ılık olarak kaplara koyacağınızdan pudinginiz çatlamasın. (Pişirme kaplarınızı derin bir tepsiye yerleştirerek, tepsi ile beraber fırınlayınız.) Pişirme kaplarını fırından alınca fırını 150 C ye ısıtınız. 
  3. Kaplar ısındıktan sonra karamel hazırlamaya başlayabiliriz.
  4. Sos tenceresine şekeri koyunuz, üzerine suyu ilave ederek kısık ateşte bekletiniz. Karıştırmadan, kaynamasını ve karamelize olmasını bekleyiniz. Gözünüz sürekli ocakta olsun, rengi altın sarısından, kahverengine dönmeye başlayınca hemen ocaktan alınız. Karamel soğuk görünce donmaya başlacağı için fısında ısınan ve dışarı aldığınız pişirme kaplarına yemek kaşığı yardımı ile diplerine karamel koyunuz. 
  5. Karameli bütün kaplara eşit şekilde paylaştırdıktan sonra puding i hazırlayabiliriz.
  6. Puding için ayrı bir sos tenceresine sütü koyarak ısıtınız. Süt ılınıp, kenarlarından kaynamaya başlayınca ocaktan alarak, 5 dk kadar kenarda soğumasını bekleyiniz.
  7. Yumurtaları, şeker ile beraber çırpınız. Yumurtaların rengi açılıp, beyaza dönmeye başlayınca ılınan sütü ilave ederek, karıştırınız. Homojen bir karışım elde etmeniz yeterli.
  8. Vanilya özütünü ve bir çimdik tuzu ilave ederek, karıştırınız. Puding i kaplara koymadan önce, bir süzgeç yardımı ile ayrı kaba süzünüz. Böylece çırpma ile oluşan kabarcıkları azaltarak, köpüğünü uzaklaştırmış, pudingimizin çatlamasını önlemiş olacağız.
  9. Süzdüğünüz puding i kaplara paylaştırınız. 
  10. Pişirme işlemini gerçekleştireceğiniz kapları derin bir tepsiye yerleştirmeniz gerekiyor (kapları önden ısıtırken bir tepsiye yerleştirmiştik). Puding doldurduğumuz kapları bu tepsi içine yerleştirerek, kapların yarıdan fazlası su içinde kalacak şekilde kaynar su ilave ediyoruz.
  11. 150 C ye ısınmış fırına içi su dolu tepsideki, pişirme kaplarımızı yerleştiriyoruz. 30-35 dk pişiriyoruz. 
  12. Fırından çıkınca içleri hala sallanıyor olabilir, pişmediği anlamına gelmez. Biraz dinlenmesi gerekiyor. Pudinglerimizi tepsiden tezgaha alarak soğumalarını bekliyoruz. Soğuduktan sonra ağızlarını streç film ile kapatarak buzdolabına kaldırıyoruz. En az 2 saat soğuması gerekiyor. 1 gece dayanabilirseniz, çok daha iyi olur:)
  13. Servis ederken, puding inizi bulunduğu kabın kenarlarından bir bıçak yardımı ile ayırıyoruz. Bıçağın kasenin dibine kadar inmesine izin verin. Servis tabağını puding in üzerine kapatarak ters çeviriyoruz. Önce karameli, sonra tatlıyı görünce Krem karamel artık hazır.

Afiyet olsun..