Kahvaltı Alternatifleri / Çırpılmış Yumurtalı-Avokadolu Kruvasan

İstanbul'da her gün yeni bir kahvaltı mekanı açılıyor. Bazıları uzun süre bizi mutlu etmeyi sürdürürken, bazıları kısa sürede kapanıyor. Taksim'in canlılığını yitirdiği son yıllarda, Kadıköy daha da canlanarak, gençlerin uğrak mekanı haline gelmeye başladı. Hem akşam takılmak için hem de sabah kahvaltı alternatifleri çok çeşitlendi. Avrupa yakasında da Teşvikiye'ye sokak aralarına açılan kafeler ile çevre canlandı. Gençler özellikle farklı kahvaltı seçenekleri için yeni mekanları çok seviyor. Biz de haftasonları kahvaltı hazırlamaya üşendiğimizde ya da canımız farklı birşeyler çektiğinde soluğu yeni mekanlarda alıyoruz. Bu ara kruvasan istiyorum. İstanbul'da her yerde iyi yapılmış bir kruvasan bulmanız zor. Çıtır çıtır içi tel tel kruvasan sevdam beni iki mekanla tanıştırdı. Kruvasan sevenlere her iki yaka da kahvaltı mekanı önerimin yanı sıra ben kruvasanımı alır evimde yerim diyenler için kruvasan ile yapılacak nefis bir kahvaltı önerim var.

Kruvasan'ın Kısa Tarihi

Kruvasan'ı hepimiz Fransız mutfağından tanırız. Ancak Kruvasan'ı Viyana'ya hatta Osmanlı kuşatması ile ilişkilendiren çeşitli hikayeler var. Bilinen tek gerçek var ki o da ilk defa Viyana'da Kruvasan yapıldığıdır. Farklı hikayelere göre ay şeklindeki kruvasan Türk bayraklarında yer alan Hilal'den esinlenerek yapılmıştır. ''Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler'' sözü ile tarihte bilinen Avusturya İmparatoriçesi'nin 15. çocuğu Marie Antoinette, Fransuz Veliahtı Louis August ile 1770'te evlerenek, Paris'e taşınır. 1774'te tahta geçen XVI Louis'in eşi olan Antoinette kraliçe olarak saraya yerleşince, yaptığı hilal şeklindeki çörekler saray çevresinde ilgi çekmeye başlar. ''Büyüyen ay'' anlamına ''Croissant'' Fransızlar tarafından çok sevilerek, tüketilmeye başlanır. Viyana kuşatması'nın Avrupa tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Avrupa'yı kahve ile tanıştıran bu kuşatma başarılı olsaydı, bugün çok farklı etkileşimlerde olabilirdi. 

Twins Coffee Roaster,

Adres: Miralay Şefik Bey Sok. No:1 Beyoğlu

           Kemankeş Mah. Çelebiler Sok. No:3 Karaköy

Gümüşsuyunda İTÜ kampüsü yakınlarında ara sokakta yer alan bu ufak dükkanda, haftasonları kahve ve kruvasan kaçamağına bayılıyorduk. Sabah Maçka Parkına yürüyerek, ufak bir yürüyüş sonrasında buraya kadar yürümeyi ihmal etmiyorduk. Samimi baristaları ve fırından yeni çıkan taze kruvasanlarına hayranım. Fransa dan dondurulmuş olarak getirdiklerini söylemişlerdi. Kesinlikle sade kruvasan favorim! Kahveleri de ayrıca çok lezzetli. Gümüşsuyunu kapatarak, Karaköy ve  Taksim'de şubeler açtılar. Buraları henüz ziyaret etmedim. Umarım kalitelerini koruyorlardır. Gidenlerin yorumlarını beklerim.

Kruvasan, 

Adres: Teşvikiye, Av. Süreyya Ağaoğlu Sk. 10/C, Teşvikiye

Teşvikiye ara sokakta kalan ufacık bir dükkan. Minik tezahı çeşit çeşit taze tatlılar ile doluyken, çıtır kruvasanlarını yemeden olmaz. Kruvasan ile hazırladıkları farklı kahvaltı tabaklarının yanı sıra, menemenleri de şahane. Kahvaltı tabağımın yanına bir tane de sade kruvasan isteyip, onu tek başına kahve ile tüketmeye bayılıyorum. Bence en iyi kruvasan sade olandır!

Brekkie Corissant&Cookie,

Adres: Osmanağa Mah., Yoğurtçu Parkı Cd. , Moda, Kadıköy

Güneşli bir günde yeni keşfettiğimiz Yoğurtçu parkına karşı sabah güneşi alan bu mekanda, acayip güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kruvasan ve panini ler ile hazırladıkları kahvaltı tabaklarına nefis ev yapımı reçelleri eşlik ediyor. Kocaman kruvansanları arasına farklı malzemeler ile güzel bir kahvaltı sunuyorlar. Kruvasan, kahve ve çeşit çeşit kurabiyeleri ile çok keyifli bir mekan. Kahvaltı sonrasında parktan Moda sahiline geçerek, güzel bir yürüyüşte yapmayı ihmal etmeyin.

Kahvaltıyı evde yapmak isteyenler için bu mekanlardan birinden sade kruvasan almanızı öneririm. Güzel bir kruvasanlı kahvaltıya ne dersiniz.

Malzemeler

  • 1 adet kruvasan
  • 2 dilim kaşar peyniri
  • 2 yumurta
  • 6-7 tane cherry domates
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 1/4 olgun avokado
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • kekik, zeytinyağı, tuz 

Hazırlama Aşamaları

 

  1. Domatesleri yıkayarak 2 ye kesiniz. Ufak bir kasede tuz, kekik ile karıştırarak harmanlayınız.
  2. Avokadonun kabuğunu soyup, ince ince dilimleyiniz.
  3. Yumurtaları bir kaseye kırarak, karıştırınız. İçine biraz tuz ilave ederek, çırpınız.
  4. Tavayı ısıtınız. Ufak bir parça tereyağını tavada eritiniz, üzerine yumrutayı koyup, tavada yumurtayı durmadan çırpmaya devam ediniz. Çırpılmış yumurtanın sırrı, tavanın altını çok açmadan sürekli karıştırmanız gerekiyor. Yumurta pişince, tabağı hazırlayabiliriz.
  5. Kruvasan'ı ortadan ikiye kesiniz. Üst kapağına ince bir şekilde hardal sürünüz. Fazlası ekşilik yaratacaktır, çok sürmemeye özen gösterin.
  6. Kruvasanın alt kısmına öncelikle kaşar peynirini yerleştiriniz. Üzerine sıcak yumurtayı yerleştirin. Kaşar peyniri yumurtanın sıcağı ile eriyecektir. Yumurtanın üzerine karabiber serpin. Üzerine avokado dilimlerini yerleştirerek, kapağını kapatınız.
  7. Domatesleri kruvasanın yanında servis edebilirsiniz. Tercihe göre zeytinde ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun..