Würzburg Gezi Notları

Almanya, Romantische Strasse (Romantik Yol) rotasının ilk başlangıç noktası olan Würzburg’u farklı bir rotayla birleştirerek geziyoruz. Comlar-Strasbourg gezimizin devamında kuzeye giderek Almanya şehirlerinden bir kaçını geziyoruz. Bu rotayı araçla yaptığımız için Würzburg’a ulaşımımız araçla oluyor. Arabayı otelin otoparkına bıraktıktan sonra her yeri yaya olarak geziyoruz. Ufak ama enerji dolu, acayip heyecan uyandıran bir şehir. Bir şehrin su ile direk bağlantısının olması insanını, şehir düzenini ve yerleşimi etkileyerek, canlandırdığını düşünüyorum. 

Würzburg, Alman Bavyera eyaletinde idari bir bölge olan Aşağı Franconia'nın başkentidir. Main Nehri kenarına kurulan şehir bir günde gezilebilir. Ancak bir gece şehirde konaklayarak vakit geçirmenizi tavsiye ederim. Güzel bir akşam yemeği ardından, bölgenin şaraplarını tatmak için kendinize zaman ayırın. Almanya’nın en önemli şarap üreticileri, üzümlerini Würzburg şehrini saran yamaçlardaki üzüm bağlarında yetiştiriyor. II. Dünya Savaşında ağır yaralar alan şehir, yaralarını öyle sarmış ki azimlerine hayran kalıyorsunuz. Nazi Almanya’sı nın güçlü kalesi olan şehir, Nazi ideolojisini ilk benimseyenlerden. Şehir tarihinde benzer katliamlara tanıklık etmiş. 1945 yılında şehre yağan bombalar ile her yer yerle bir edilmiş. Amerika uzun yıllar bu bölgede askeri varlığını sürdürmüş. Yeniden var olarak evlerini, anıtlarını, saraylarını yeniden inşa etmişler. Tarihe olan saygıları ve herşeyi aslına uygun olanarak yeniden varedişleri çok etkileyici. Würzburg da sarayı savaş sonrası aslına uygun olarak onarılmış. 

Mart sonu – Ekim başı arası şehir festival ve etkinliklerle doluyor. Müzik, tiyatro, dans farklı sanat ve spor dallarındaki etkinlikler ile şehirde güzel vakit geçirebilirsiniz. Mozart müzik festivali, bahar festivali, dans etkinlikleri ve şarap festivalleri ile şehirde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bütün etkinlikler Mart sonunda başlıyordu, biz çok durgun bir zamanda gittik. Seyahatiniz öncesi etkinliklere mutlaka göz atın. Würzburg şehir etkinlikleri için tıklayınız.

Würzburg Ulaşım

Almaya’nın bütün şehirlerine trenle ulaşmak oldukça kolay. DB’nin sayfasından tren biletlerine bakabilirsiniz. Araçla ulaşım konusunda google maps kullanabilirsiniz. Şehrin içinde araba ya da toplu taşımaya ihtiyaç duymuyorsunuz. Her yer yürüme mesafesinde!

Würzburg Gezilecek Yerler

1. Wurzburg’s Marienberg Fortress

Şehri tepeden görme imkanı sunan kale, Main nehrinin kıyısında şehir merkezinin karşı yakasında bulunuyor. Terastan Würzburg’u izlemek keyif verici. Kaleden nehre inen yamaç üzüm bağları ile kaplı. Dönemin prens-piskoposlarının yönetim merkezi olan kalenin bahçesinde St Marien Kilisesi (Marienkirche) – Güney Almanya’nın en eski kilisesi bulunuyor. 104 m derinliğindeki sarnıçlı kuyu ev, aynı zamanda şehirdeki psikoposların mezarlığı olarak kullanılmış.

Prince-Bishop Philipp von Schönborn kalesinin etrafını saran Marienberg Fortress olarak bilinen duvarları-yapıyı yaptırıyor. Sade görünümü ve sur yapısı yerel psikoposun gücünü gösterirken, olası isyanlara karşı güvenli bir kale oluşturuyor. II. Dünya Savaşı'nda şehirle beraber buradan da eser kalmıyor. Ancak Almanlar’ın azmi 1990 yılında yapı yeniden restore ediliyor.

Mart-Ekim arası 9:00-18:00 saatlerinde açık, Pazartesi günleri kapalı. Ekim-Mart ortasına kadar ise kapalı. Detaylı bilgi için tıklayınız. Kale bilet fiyatı 3.5 euro.

2. Alte Mainbrucke

Main nehri üzerinde  Charles Bridge in Prague’ta ki köprünün kopyası olarak yapılmış. Şehir merkezine direk bağlantı sağlayan bu eski köprüdeki heykeller ve nehir manzarası şahane. Köprünün en keyifli yanlarından biri de köprünün şehir girişinde bulunan şarapevi. Özellikle gün batımı sırasında köprüye gelmenizi ve buradan manzarayı bir kadeh şarap ya da Aperol Spritz eşliğinde seyretmenizdir. Çok romantik bulduğum bu köprüde alkolün etkisiyle de çok eğlendik. Köprüye gelmeden şehirden çantaya birkaç Bretzel atmayı ihmal etmeyin, şarap yanına iyi gidiyor. 

Şarapevinden depozitolu olarak, şarabınızı cam kadehte alıyorsunuz. Sonra iade ederek, paranızı geri alıyorsunuz. 

3. The Wurzburg Royal Residenz

Kesinlikle yapmanız gereken birşey varsa Würzburg Residenz'ı rehberli olarak gezmek! Günün belirli saatlerinde ücretsiz ingilizce turlar düzenleniyor. Biz de güne sarayda başlayarak, ilk rehberli tura katıldık. Viyana’da ki saraylardan daha çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Viyana’dan Paris’e, Genoa ve Venedikten Amsterdam’a birçok şehirden etkilenen saray mimarisi dışarıdan sade bir görüntüye sahip.

Prens-psikopos  Johann Philipp Franz von Schönborn Marienberg kalesinde yaşamak istemeyince şehre yakın ve gösterişli bir saray yapılmasını istiyor. Balthasar Neumann’ın ana mimarlığını yaptığı projede Alman ve Fransız mimarların yanı sıra İtalyan sanatçı Antonio Bossi sarayın iç dizaynı ve freskleri konusunda çalışıyor. 18 yy. en ünlü fresk sanatçılarından Giovanni Battista Tiepolo’da sarayın yapımında görev alıyor. Barok/Rokoko ve Neoklasik mimari ve sanat tarzına sahip saray için Napolyon 'Avrupa’nın en büyük papaz evi’ olarak bahsediyor. 

Sarayın ihtişamı giriş holünden başlıyor. Imperial Hall olarak anılan ve merdivenlerle üst kata çıkılan alanın tavan resimleri Dünya’yı yansıtıyor. Tavanın 4 köşesinde Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarını sembolize eden çizimler yer alıyor. Resim Avrupa’ya doğru renk değiştirerek, Avrupa’nın gücünü ve zenginliğini simgeleyecek şekilde ön plana çıkartılıyor. Prens misafirlerini bu merdiven başında karşılayarak gücünü gösteriyor. Resimde mimar ve sanatçılar kendilerini unutmayarak kendi portlerini resme yerleştirerek gizli ve ironik bir imza atıyorlar. Balthasar’ı bir bira fıçının üzerinde resmedilirken, Giovanni Battista, bu manzarayı köşeden seyretmeyi tercih ediyor.

Rokoko tarzında döşenen beyaz White Hall, Imperial Hall’den sonra bembeyaz fresklerle insanı büyülüyor. Viyana ve Fransa saraylarından farklı oalrak çiçek motifleri kullanılmadan harikalar yaratılıyor. Savaş sırasında binanın zarar görmeyen tek bölümü burası! 

Davet salonu ve oradan odalara geçiyoruz. Aynalarla kaplı Mirror Cabinet’te çok ilgi çekiciydi. Rehberli turla beraber daha fazla oda gezme imkanı buluyorsunuz. Misafir odalarında yatak bulunmuyor. Dönemin önemli isimleri seyahat ederken, yataklarını ve bütün özel eşyalarını (aslında evlerini) yanlarında getiriyorlar. Bir kabin bagajı ile seyahat etmek mümkün değil o dönemlerde:) 

Nisan-Ekim arası 09:00-1800 arası; 11:00-15:00 ve 16:30 da İngilizce rehberli turlar düzenleniyor. Ekim-Mart arası 10:00-16:00 açık olan müzede 11:00-15:00 arası İngilizce rehberli tur düzenleniyor. Giriş ücreti kişi başı 7.5 euro. Detaylı bilgi için tıklayınız.

4. The Court Gardens (Hot gardens)

Versailles Sarayı ve Schönbrunn saray bahçelerine benzer olarak Würzburg Residence arka bahçesinde uzanan keyifli bir bahçe bulunuyor. Sarayın ön tarafındaki soğuk etkiden uzak, yemyeşil bir bahçe yeralıyor. 

5. Dom Würzburg (St. Kilian Cathedral)

Alte Mainbrucke köprüsüne bakan ikiz kuleleri ve kırmızı kiremitleri ile hemen farkedeceksiniz. Savaş sonrasyı yeniden yapılan kilise Roman tarzı mimarisi ve saraydaki beyaz fresklere benzer süslemer ile süslenmiş. Öğle saati ayinden çıkan kalabalık, kilisenin büyüklüğünü gösteriyor.

6. Markplatz & Marienplatz

Yiyecek ve çiçek pazarının kurulduğu birbirinden güzel ve düzenli tezgahlarda sebzelerin satıldığı tezgahlardan biraz mantar biraz enginar alıp eve gidip makarna pişirmek istediğimiz meydan:) Aradığım sebzeleri bulunca kucaklayıp, mutfağa koşma isteği oluşuyor. Nefis bir peynir tezgahı buluyoruz. Fransız peynirlerini aratmayan çeşit ve lezzetteki peynirleri tadarak, vakum yaptırarak alıyoruz. Almaya Bratwurst’u ünlüdür. Bu meydanda kurulan pazar alanında iki çeşit sosisli bulabilirsiniz. Frankische (geleneksel Frankonian) ve Winzerbratwurst (yerel şaraplar ve baharatlarla harmanlatmış özel bir eti var) ufak bir sandeviç ekmeği arasında servis ediliyor. Ufak meydan şehrin kalbi. 

Marienkapelle, bu meydanda ziyaret edebileceğiniz ufak Gotik kilise. Gösterişten uzak, sade ve küçük bir kilise.

Schustergasse, Marktplatz’a açılan şirin ve süslemelerle renklendirilmiş bir sokak. Çok keyifli mağazalar var mutlaka göz atın.

Marktplatz’tan yukarı mağazaların yer alıdğı cadde boyunca ilerleyerek Eichhornstraße’ye varıyoruz. Biraz alışveriş ve hediyelik eşya alma zamanı!

Würzburg Mutfak

Wurzburg’ta neler yenir? Neler yapılır derseniz, öğleden sonra vardığımız Wurzburg’ta 1 gece konakladıktan sonra ertesi akşam zorla ayrıldık. Kaldığımız otelde bir gece daha yer bulabilseydik kalırdık.


Wirtshaus Lämmle – Akşam yemeği önerisi

Şehirde yerel yemek istiyorsanız uğramanız gereken bir yer. Yerel kıyafetlerle servis yapan garsonları, ev gibi döşenmiş sıcak döşemeleri ve lezzetli yemekleri ile bize güzel bir akşam yemeği ziyafeti oldu. Fransa’dan Almanya’ya geçince mideniz bayram ediyor. Kocaman porsiyonlar, uygun fiyatlar ile gözünüz doyuyor.

Beef faust (sauerbraten) in dark vinegar groovy with potato dumplings, esmer bir sos içinde et ve tipik alman patates topları ile servis ediliyor. 

Frankanian boiled beef breast with horseradish sauce and cranberries, beyaz bir sos ve yabanmersin ile servis ediliyor. Et ile hafif tatlı sevenlere hitap eden bir tabak.

Bira olarak bölgede Distelhauser; dark, Radler, Weisen seçenekleri bulunuyor. 

Bürgerspital Weinstuben – Yemek sonrası şarap tadımı, keyif önerisi

Yemek sonrası ufak bir şehir turu ile sokaklar karanlıkta gezildikten sonra Theaterstrasse ye doğru yürüyoruz. Köşedeki kilisenin uzantısı olarak devam eden bina Burgerspital olarak geçiyor. Yeral şarapları tatmak isterseniz harika bir adres. Bizim için romantik ve keyifli bir gece.

Bölgede Silvaner ve Riesling üzümleri yetiştiriliyor. Alsace bölgesinin uzantısı olduğunu düşünürsek, bu üzümleri bu seyahat boyunca çok sevdim. 1. ve 2. kalite diye ayrılan şarapları kadeh olarak satıyorlar ve istediğinizi tercih edebilirsiniz. Silvaner Würzburerstein ve Qualitatswein bizim favori beyazlarımız. 


Café Wunschlos glücklich – Güne güzel bir kahvaltı ile başlama önerisi

Güne güzel bir kahvaltı ile başlamaya ne dersiniz? Almanya’nın bir çok bölgesini gezmiş biri olarak Berlin dışında böyle keyifli bir kahvaltı ile karşılaşmadım. Arkadaşlarımın evlerindekiler hariç:)

Marienplatz’a gelmeden ara sokağa sapıyoruz ve bir binanın altından geçerek içeride bulunan giriş kapısından içeriye girerek çok keyifli bir mekanla karşılaşıyoruz. Menüde hem tatlı hem de tuzlu kahvaltı severlere ayrılmış harika tabaklar var. 

Das Blauer Von Himmel, yoğurt ve müsli içeren bir tabağın yanına sıcak kruvasan, peynir ve elmalı brioche ile servis ediliyor.

Welt der Amelie, çeşit çeşit peynirin yer aldığı çok zengin bir tabak. Yanında ekmek, kruvasan ile beraber geliyor. Özellikle taze sebzeli peynir harikaydı. 

Hayatımızın en unutulmaz kahvaltılarından birini yapmıştık. Tabakları oldukça büyük ve lezzetli. Her damak tadına hitap etmesi de ayrıcalık!

Zweiviertel – ufak bir kahve molası önerisi

Şehirde mola vermek isterseniz, Alte Universitat yakınlarında, kocaman bir mekan. Geniş koltuklarda oturup, soğuktan ufak bir kaçamak için tercih edilebilir. Genel olarak çok sevmesemde rahat ve güzel bir cafe.

Burgerherat Würzburg – Hamburger severlere bir öneri

Şehirde hamburger yemek isterseniz, güzel ve lezzetli bir adres.

Sternbaeck – akşam yemeği ya da bira içebileceğiniz öneri

Şehirde çok tavsiye edilen bar-restoranlardan biri. Alt kat bar konseptinde ve barın etrafında oturup, Alman biralarının keyfini çıkarabilirsiniz. Üst kat ise daha çok restoran olarak hizmet veriyor ve masalar var. İç tasarımı çok keyifli döşenen mekan, çok kalabalık ve gürültülüydü. Yediğimiz hindi içinde çok lezzetli diyemeyiz. Etle beraber servis edilen domates sosu oldukça tuzluydu. 

Weingut am Stein – Şarap tadımı, bağ ziyareti önerisi

Şarap tadımı ve yemek için uğranabilir. Şehir dışında kalan üzüm bağları arasında bir yer. Bizim vaktimiz olmadı, takviminize uyarsa bir göz atın ve yorumlarınızı yazın;)

Mart, 2018

Gezi rotasının diğer yazıları;

Heidelberg Gezi Notları,

Colmar-Strazburg Alsace Şarap Rotası – Beyaz Leyleklerin, Üzüm Bağlarının Masalsı Köyleri,

Strasbourg Gezi Notları