Spagetti Carbonara – Spaghetti alla carbonara

İtalyanların kendi aralarında bile tartıştığı, Carbonara nasıl yapılır konusu ile tartışmalı bir makarna tarifi:) Aslında İtalyanlar bunu sık sık yapıyor. Herkesin kendi tarifi var ve geleneklerine çok düşkün oldukları için herkes farklı tarifler verebiliyor. Carbonara da kremamsı görüntüsü sebebi ile İtalya dışında krema ile pişirilebiliyor ki, makarnanın kremamsı dokusu yumurtadan gelmektedir. Bu sebeple carbonarada yapılacak bir hata var ise krema kullanılmasıdır:) Bir diğer tartışma konusu ise yumurtanın sarısı mı tamamı mı kullanılacak, İtalya'nın kuzey ve güneyi arasında mutfak farkı olduğundan, bu noktada da farklı yorumlar var. Carbonara için söylenebilecek son şey ise mutlaka kuru makarna ile yapılması gerektiğidir. Spagetti ve  penne makarna kullanabilirsiniz hatta penne makarnaya sos daha iyi karıştığı için daha çok tercih edilmektedir. Birçok İtalyan programı izledikten sonra, hatta kendi aralarında tartışmaları da dinledikten sonra 🙂 kendi tarifimi oluşturdum. Krema eklemeden, yumurta, parmesan ve bacon /pancetta (dana füme et) ile yapılan bu makarnanın İtalya'nın kuzeyinde kömür ocaklarında çalışan işçiler tarafından pişirilerek, bütün İtalya'ya ve Dünya'ya yayılan bir tarif olduğunu söyleyebilirim. İtalyanlar bu reklam işini çok iyi başarıyor. Kendi mutfaklarını bütün dünyaya kabul ettirerek, değerli hala getirmişler. Hatta Carbonara o kadar ünlü ki Carbonara Günü bile var! 6 Nisan'da bu ünlü makarnayı pişirmeyi unutmayın:) Her İtalyan tarifi gibi kolay ve pratik. Unutulmaması gereken nokta ise malzeme seçimidir. İyi malzeme her zaman iyi sonuç verir, İtalyan mutfağının en önemli noktası da budur. Her zaman çevrede yetiştirilen ürünler ile az malzemeli, mükemmel lezzetler sunuyorlar. İtalyan lezzetlerini seven bir aile olarak, ara ara da carbonara pişirmeyi seviyoruz. 

Tarif 2 kişiliktir.

Malzemeler

  • 150 g dana füme et
  • Spagetti (2 kişilik – yaklaşık 200-230 g arası kuru makarna)
  • 3 yumurta 
  • 100 g rendelenmiş parmesan peyniri

Hazırlama Aşamaları

  1. Dana füme eti ufak kare parçalar halinde keserek tavada pişiriniz.
  2. Tuzlu su içinde makarnalarınızı haşlayınız. Makarna al dante olacak diye kasamayın, damak tadınıza göre iyi pişmiş bir makarna olmalı.
  3. Derin bir kabın içine yumurtaları kırarak, çırpınız. Parmesan peynirini ve karabiberi ekleyerek karıştırınız. Makarna tuzlu piştiği ve parmesan da tuzlu olduğu için bu aşamada tuz eklemedim, damak tadınıza göre bir miktar ekleyebilirsiniz. Pişirdiğiniz makarnayı, yumurtalı karışımın içine ilave ederek karıştırınız. Dana füme etin 2/3 ünü de bu karışama ekleyerek, makarnayı tabağa alabilirsiniz. Yumurta ocakta pişmiyor, makarnanın sıcağı ile kabın içinde pişiriliyor ve kremamsı dokusu da buradan geliyor. Eğer koyu bir kıvam olursa çok az su damlatabilirsiniz. Makarnayı tabağa alırken bir kepçe kullanabilirsiniz. Makarnayı bir kepçe içinde çevirerek güzel bir bukle yapabilirsiniz ve bu güzel bukleyi tabağın ortasına yerleştirebilirsiniz. Ayırdığınız dana füme etin bir kısmını da makarnanın üzerinde çıtır olarak servis ederseniz, nefis bir görüntü ve lezzet yakalarsınız.
  4. Hem görseli hem de tadı nefis bir makarna tarifi. 

Afiyet olsun.