Sütlaç Tarifi – Anne Sütlacı

Açık ara en sevdiğim tatlılar arasında sütlaç yer alıyor. Güzel yapılmışsa ve hele de fırınlanmışsa değmeyin keyfime. Bir tencere bile yiyebilirim:) Her sene yaptığım şekersiz diyetlerimi hep sütlaç ile açtım:) nerede yersem yiyim bence en güzel sütlaç anne sütlacıdır. Kimi sütlacı bol pirinçli yaparken, ben biraz sulu seviyorum. Ayrıca çok şekerli de olmamalı, yoksa bir kaç kase yediğimde aldığım kaloriyi koruyamam:) Bu sebeple dışarıda yediğim zaman annemin sütlacının tadını vermiyor. Yine de deniyorum ve her seferinde hüsrana uğruyorum:) Sonra da gidip anneme bir tencere sütlaç yaptırıp yiyorum. Çok fazla tüketmemek adına burdaki tarif ile yaklaşık 8 kase sütlaç çıkıyor. 6 tanesini toprak kaplarda fırınladık. 2 tanesini de fırınlamadan soğuk soğuk yedik:)

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • 2 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Vanilya 

Hazırlama Aşamaları

  1. Pirinci yıkayarak tencereye koyunuz ve üzerine suyu ilave ederek, pirinç kabarana kadar kısık ateşte kaynatınız.
  2. Sütü ayrı bir tencerede ılık hale getirirniz. Pirinçler kabarınca ılık sütü ilave ederek, en az 1 saat kaynatınız. Annem sütlaç en az 1 saat kaynamalı diyor:)
  3. Sütlaç koyulunca ocaktan almaya yakın şekeri ve vanilyasını ilave ederek 5 dk daha kaynatınız. 
  4. Kaselere sütlaçları paylaştırarak, dışarıda soğumalarını bekleyiniz. Sonra her birinin ağzını streç film ile kaplayarak buzdolabında saklayınız. Soğuk soğuk tüketiniz. 

Fırın da üstü biraz yanık sevenlere gelsin:)

Fırın kaplarına paylaştırdığınız sütlaçların üzerini biraz yakmak ve fırınlamak için bir kasede 2-3 yemek kaşığı sütlacı 1 yumurta sarısı ile çırparak, fırın kaplarına ayırdığınız sütlaçların üzerine paylaştırarak dökünüz.

Fırını üst ızagarada 200 C ye ısınıtınız ve sütlaçları bir tepsiye yerleştirerek fırının üst rafında üzerleri kızara kadar bekletiniz.

Afiyet olsun..