Erik Suyu Nasıl Yapılır?

Erikler dallarda olgunlaşarak kızarmaya başladı. Tekirdağda yan komşumuzun bahçesinde kocaman bir erik ağacı var. Yerlere sarkan dalları ile sokaktan geçen herkesi cezbediyor. Ağaç kırmızı erik olduğu için yeşil hali oldukça ekşiydi ama insanlar dayanamayıp, koparıyorlardı. Bir tane yiyen bir daha yemeyerek yoluna devam ediyordu. Temmuz başında erikler kızarmaya başladı, yemyeşil ağacın dalları arasından kırmızı kırımızı sırıtıyorlardı. Komşu toplayınca bize de bir miktar düştü tabi:) Bende hamilelik döneminde su dışında birşey içmeyi tercih etmediğim için organik erik ağacından toplanan bu kırmızı erikleri kaçırmadık. Yazın doğal içecek sevenlerdenseniz erik suyu favorileriniz arasına girecektir.

Malzemeler

  • 1.5 kg kırmızı erik
  • 2 litre içme suyu
  • 1/2 su bardağı şeker

Hazırlama Aşamaları

  1. Erikleri su ile beraber yumuşayana kadar bir tencerede kaynatınız. Erikleri süzgeçten geçireceğimiz için iyice pişmiş olmaları önemli.
  2. Erikler yumuşayınca şekeri ilave ederek 5 dk daha kaynatınız.
  3. Tencereyi ağzı kapalı olarak soğumaya bırakın. Bu aşamada şekerini tadabilirsiniz. Bir miktar erik suyunu kenarda soğutup, tadına bakınız. Şeker miktarını oldukça az tuttum. Erikleriniz ekşi ise şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilrsiniz.
  4. Erik suyunu süzünüz. Kalan erikleri süzgeçten ya da kevgirden geçirerek çekirdeklerini ayıklayınız.
  5. Posasını atmak istemediğim için çekirdekleri ayıkladıktan sonra posasını suyun içine koyarak, blenderdan geçirdim. Posası ile tüketmek her zaman faydalı. Blender oldukça güzel püre haline getirdi.
  6. Erik suyunu şişeleyerek, buzdolabında saklayınız. 

Yaklaşık 3.5 litre erik suyu elde ettik. Temmuzun sıcağında soğuk soğuk tükettik:)

Afiyet olsun…