Meyveli Siyez Unlu Pufidik Yaz Keki

Hamileliğim son haftalarında evde doğumu beklerken, hem sıkıntıdan hem de ne yapsam diye düşünürken, ekşili olması için vişne ve mürdüm erikli bir kek yaptım. O akşam annemler uğrayınca 4 kişi keki sildik süpürdük. Tabanı için vişneleri pişirip, çekirdeklerinden ayırdım. Meyveleri az bularak, kekin üst tarafına da mürdüm eriği keserek yerleştirdim. Evde hala bahçeden gelen mürdüm erikleri olduğundan tarifi tekrarladım. Tadı nefis.. Fırından çıktığı gibi iki dilimi hemen hüplettim:) Siyez unu ile böyle pufidik bir doku elde etmek ve meyvenin ekşimsi tadı ile yumuşacık olan keki yemeye doyamıyorsunuz. Hem yaz sıcakları için hafif bir kek hem de mevsim meyveleri ile muhteşem oluyor. Ekşi sevmeyenler şeftali ile de keki yapabilir. Benim tercihim ise vişne ve mürdüm eriğinden yana:) Sadece mürdüm eriği de gayet lezzetli oluyor. Ben siyez unu kullandım, tam buğday unu da tercih edebilirsiniz.

1.5 litre (25 x 11 cm dikdörtgen kalıp) kek kalıbı kullandım.

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 5 yemek kaşığı (yaklaşık 1/2 su bardağından 1 parmak fazla oluyor) şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı içme su
  • 1.5 su bardağı (200 ml su bardağı ile) siyez unu (Halk Ekmekten alıyorum)
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya (ya da vanilin)
  • Meyve tercihe bağlı olarak; 6-7 tane mürdüm eriği ya da 1 kase vişne ya da 2 şeftali 

Hazırlama Aşamaları

  1. Kek kalıbının dibine yanlarından çıkacak şekilde yağlı kağıt seriniz. Böylece kek pişince iki ucundan tutup çıkarabileseniz.
  2. Kek kalıbının dibine mürdüm eriklerini dilimleyerek yerleştiriniz. Ben bir kısmını da içine karıştırmak için ayırdım. Mürdüm eriği yerine çekirdekleri çıkarılmış vişne dizebilirsiniz. Çekirdekleri çıkarmak zor gelir ise vişneleri biraz pişirerek, soğuduktan sonra çekirdeklerini pişirerek, dizebilirsiniz.
  3. Bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpınız.
  4. Üzerine yoğurt, yağ ve su ilave ederek, homojen bir karışım elde ediniz.
  5. En son un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek, spatula ile karıştırınız. Hafifçe un karışana kadar karıştırmanız yeterlidir.
  6. Kek kalıbına meyvelerin üzerine kek hamurunuzu ilave ediniz. Eklemek isterseniz bir kaç tane ayırdığınız mürdüm eriğini kekin üzerinden hafifçe içine doğru itiniz.
  7. 175 C ye ısıtılmış fırında, en az 30 dk pişiriniz. Benim fırınımda 30 dk yeterli oldu, kekinizi 30 dk sonunda bir bıçak yada kürdan ile kontrol ederek, pişme durumuna bakınız.
  8. Pişen keki, soğutarak, servis tabağına alınız. 

Afiyet olsun..