Glutensiz Kinoalı Bahar Salatası

 

Zaman içinde beslenmemiz ve tercihlerimiz değişebiliyor. Özellikle artan hastalıklar, araştırmalar ve farkındalıklar ile beraber bazı gıdaların tüketiminden vazgeçiyorum. Emzirme dönemimde okuduğum “Peynir Tuzağı” adlı kitap sonrasında süt ve süt ürün tüketimimi sıfırladım. En başta oldukça zor geliyor, peynir aşığı, kefir ve yoğurt delisi biri olarak bunları tüketmeden yaşamanın mümkün olmadığını düşünüyordum. Sütün faydasına hiç inanmadım ve tüketimim minimum düzeydeydi ancak sıfırlamak başka bir seçenekti. Yaklaşık 4 yıldır ara ara esneyen durumlarla bu diyetimi devam ettiriyorum. Tercih edeceğimde Laktozsuz süt tüketmeye özen gösteriyorum! Diyebilirim ki hiç tüketmemek midemi çok daha rahatlatan bir durum. Çok fazla gaz problemim oluyordu ve süt ürünleri okadar hayatımızın merkezinde ki, onu kesmek hiç aklıma gelmemişti! Müthiş rahatlama yaşadım. Başta torfu peynirlerini tercih etsem de kısa sürede vazgeçtim. Bir şeyin alternatifi ya mış gibisi olmuyor!

Son 2 aydır, buna ilaveten glutensiz besleniyoruz. Eşimle beraber süreci götürmek çok daha kolay
oluyor. Glutensiz yaşam süt ürünleri kadar etki etmese de yemek sonrası şişkinlikler ve ağırlıklar kalmadı. Ayrıca yeme konusunda alternatif ürünleri denememe sebep olarak, mutfağımızı değiştirdi. Çokta keyif aldık. Bu süreçteki tariflerimi paylaşmak isterim.

İlki kinoa’dan gelsin. Kinoa, besin değeri olarak bulgura çok yakın olduğu için tercih etmiyordum. Tadı, dokusu ne kadar farklı olsada dünya’da ki karbon ayak izini artırmak mantıklı gelmiyordu. Ancak bulgur ile aralarındaki en büyük fark “gluten” içermemesi! Ben de bahar dönemine gelen güzel zamanlamada nefis bir salata hazırladım. Pesto sosu ile lezzeti taçlandırdım diyebilirim. Pesto sosunuda hazır kullandığımda içinde kaju bulunduğu için kajuya alerjisi olanların, sarımsak, fesleğen ve ceviz ile nefis bir pesto hazırlayabileceğini vurgulamak isterim. Her şeyi rondodan geçir ve zeytinyağı ekleyerek tüket.

 

Bahar Salatası

Ingredients

  • ½ su bardağı kinoa
  • 2 tatlı kaşığı pesto sos
  • 4 yemek kaşığı kabak çekirdeği
  • 4-5 dal marul
  • 2 adet salatalık
  • Zeytinyağı,
  • ½ Limon
     

 

Hazırlama Aşamaları

  1. Kinoları önce yarım saat suda bekletin.
  2. Sonra süzerek, bir tencerede zeytinyağında kavurunuz.
  3. Üzerine kaynar 1 su bardağı su ilave ederek, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz. Suyunu çekince, altını kapatıp, üzerine bir ağıt havlu koyarak, kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.
  4. Demlenen ve soğuyan kinoalarınızı bir kaseye alın.
  5. ilave ederek büyük bir kasede karıştırınız.Yarım limon suyu, bol zeytinyağı, pesto sosu, ince ince dilimlenmiş salatalık ve doğranmış marulları
  6. Dilerseniz salata kasesinde dilerseniz, bir kaba yerleştirerek, ters çevirip farklı bir sunum ile yiyebilirsiniz. Üzerine ince ince dilimlenmiş turp dilimleri ile süsleyebilirsiniz.

 

Afiyet Olsun..