Creme Fraiche – Taze Krema

Fransa’da krema ya da peynir olarak kullanılan taze krema, kremanın fermente formudur. Kremaya göre daha yoğun bir kıvama sahip olmakla beraber, içerdiği bakteriler sebebiyle daha faydalı olmasının yanında uzun süre dayanmaktadır. Kremaya göre daha koyu kıvamı ve ekşimsi tadı ile birçok yemeğin içinde değerlendirebileceğiniz gibi, ekmeğinize sürerekte tüketebilirsiniz. Krema ve kefir in birarada bekletilerek, fermente edilmesiyle hazırlanmaktadır. Yapılışı oldukça basit olup, kremaya göre biraz daha ekşi bir tadı vadır. Peynir olarak pizzalarda kullanabileceğiniz gibi, yemeklere de ilave ederek, lezzet katabilirsiniz.

Taze Krema'nın (Creme Fraiche), Ekşi Krema'dan Farkı

Ekşi krema, kremaya laktik asit kültürü ilave edilmesiyle ve ekşitmek için süte ilave edilerek yapılır. Crème fraîche-Taze krema ise Fransa'da geleneksel olarak sütü koyultmak için fermente edilmeyen süt ve doğasında bulunan bakterileri ile yapılmaktadır. Ancak tarifte hazırladığımız taze krema pastörize edildiğinden, kremayı hazırlamak için gerekli bakteriler fermentasyona yardımcı ürünler (kefir) kremaya eklenerek yapılmaktadır.

Ekşi kremanın yağ içeriği %20 iken, taze kremanın yağ içeriği %30 dur. Ayrıca taze kremaya ekstra kıvam atrırıcı eklenmeden koyu bir kıvama getirildiği için daha zengin bir aromaya sahiptir. Ayrıca ekşi kremada daha keskin bir tada sahiptir. Her ikisi de birbiri yerine kullanılmakla beraber tercih aroma açısından kişiye kalmıştır. Taze kremanın koyu kıvamı sebebi ile çorbalara, yemekler ve hatta pizzalarda kullanımı daha kolay ve lezzetlidir.

Creme Fraiche

200 ml (1 paket krema)

2-3 yemek kaşığıkefir

Temiz bir kavanozda krema ve kefiri karıştırarak, ağzına temiz bir bez ile ağzını kapatarak 18-24 h oda sıcaklığında bekletiniz.

Ardından, kavanozun ağzını kapatarak, en az 24 buzdolabında bekletiniz. Buzdolabında bekletmeden kullanmayınız. Kremanız bozulur diye korkuyorsanız, kalan krema ile creme fraiche hazırlayarak 2 haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Alışkanlık edinince yemeklere kattığı tadı seveceksiniz. 

Afiyet olsun..