Zencefilli Adam Kurabiye – Gingerbread Man

Yeni yıl ruhu dört bir yanı sararken, bu sene kış gelmek bilmiyor. Biz kar yağmış gibi kurabiyelerimizi hazırlayarak, ışıklandırmalarımızı yapsakta, hala tişörtlerimizle kendimizi sokağa atabiliyoruz. Kızımız hayatımıza girdiğinden beri mutfakta geçirdiğim saatler, zorunlu ihtiyaçların giderilmesi, aç karnımızı doyurmaya yönelik:) Teyze ara sıra bizde kaldıkça, bende yeni tarifler için kolları sıvıyorum. Bu kurabiyeleri 4 günde tamamlamış olmam zor olduğunu düşündürmesin. Bir gün hamur, bir gün kes-pişir, bir gün süsleme ve son gün fotoğraf çekimi:) Zencefil kokusu mutfağımızı kaplarken, dışı çıtır içi yumuşacık kurabiyeleri yerken mest olduk. Kurabiyeleri daha ince hazırlarsanız, daha çıtır çıtır kurabiyeler pişirebilirsiniz. Tabi burada pişirme süresine dikkat etmek lazım, çok ince kurabiyeler hemen yanabilir! 

Kurabiyeleri süslerken, terapi gibi geldi. Her bir adama, ağaca istediğim süslemeyi yaparken, kalemle kağıda birşeyler çiziyor gibiydim. Doğumdan sonra elime kağıt kalem bile almamışken, süsleme yapmak zihnimi boşaltmak iyi geldi. Ayrıca çocuklarınızla beraber keyifli vakit geçirerek, onların yaratıclıklarını aktarabileceği güzel bir etkinlik olur. Uzun uzun süslemek isterdim ancak vakit kısa, iyi değerlendirmek gerek!

Royal icing hazırlamada daha önce başarısız olmuştum. Cıvık bir kıvamda hazırlamıştım. Süslerken hemen aktı ve makyajı akmış palyaçolara dönen zencefilli adamlarım olmuştu:) Royal icing hazırlarken sabırlı olmak ve kıvamını koyulaştırmak için öncelikle yumurta akını çok iyi çırpın ve pudra şekerini eleyerek ilave edin. 

1 cup 235 ml ölçü kabı ile hazırlanmıştır.

Malzemeler

  • 3 cup un (390 g)
  • 3/4 cup esmer şeker (80 g)
  • 1/2 cup pekmez (150) (dut pekmezi kullandım)
  • 90 g tereyağ (6 yemek kaşığı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3/4 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 + 3/4 çay kaşığı tarçın
  • 1/4 çay kaşığı karanfil tozu

 

Hazırlama Aşamaları

  1. Kuru malzemeleri karıştırın. Un, baharatlar, kabartma tozu ve sodayı bir kapta karıştırın.
  2. Islak malzemeler: tereyağ ve şeker kremamsı doku kazanana kadar çırpınız. Yumurtayı ekleyip, 1 dk yüksek devirde çırpınız. Pekmezi ilave ederek, karıştırınız.
  3. Kuru malzeme karışımını, ıslak malzemelere ekleyerek düşük ayarda karıştırınız.
  4. Hamuru 2 eşit parçaya bölerek streç film ile sarınız. Hamura yassı yuvarlak bir form verirseniz, açarken rahat edersiniz. Buzdolabında bir gece ya da en az 3 saat bekletiniz. Hamuru açmadan 5 dk oda sıcaklığında bekletirseniz daha rahat açarsınız. 
  5. Hamurun açılması ve şekil verilmesi: Hamuru 30-35 mm yüksekliğinde açınız. Çok ince açarsanız, daha çıtır kurabiyeler elde ederken, fırında yakma ihtimaliniz daha yüksek. Kalın açarsanız, içi kek gibi yumuaşcık dışı çıtır kurabiyeler elde edersiniz. Süslerken biraz tombul olabilirler:) Bu yüzden kurabiye de en önemli aşama bence o kalınlığı ayarlamak. Bu da daha fazla kurabiye hazırlayarak ve eliniz hamura dokunarak kazanılıyor. Denemekten çekinmeyin. 
  6. Kalıplarınızı hamuru kesmeden, una batırırsanız, kestikten sonra hamur kalıba yapışmaz. Özellike ufak adamları hazırlarken, şeklini bozmadan kalıptan çıkarmak zor oluyor. 
  7. Bir diğer önemli noktada, kurabiye boyutları birbirine yakın olan şekilleri bir tepside pişirin. Yoksa ufaklar yanarken büyükler pişmemiş olur.
  8. Pişirme: 170 C ye ısıtılmış fırında 8-9 dk pişirin. Ufak adamlarımı ise 5 dk pişiriniz. Fırından çıkınca soğumalarını bekleyin yoksa formları bozulabiliyor.
  9. Süsleme: Royal icing hazırlayarak kurabiyelerinizi süslyebilirsiniz. Sade ya da pudra şekeri ilave ederekte servis edebilirsiniz.

Kurabiyeleri süslemek için Royal İcing Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler

  • 1 yumurta akı

  • 1 cup (235 ml) pudra şekeri

  • 1/8 çay kaşığı mereng tozu (1/2 çay kaşığı limon suyu da olur.)

 

Hazırlama Aşamaları

  1. Yumurta akını kar kıvamına gelene kadar çırpın. Mereng tozu ve pudra şekerini eleyerek, karışıma ilave edin ve çırpın. Çok akışkan olmayan bir kıvam elde edeceksiniz. Hala cıvık ise pudra şekeri eklemeye devam edin.
  2. Mereng tozu yerine 1/2 çay kaşığı limon suyu ekleyebilirsniz.

Hadi yeni yıl gelmeden evinizi zencefil kokuları sarsın, mutfağınıza karlar yağsın;)