İrmik Helvası

Türk mutfağının belirli tarifleri vardır ki vazgeçilmezdir. İrmik helvası da onlardan biri. Ölülerimizin ardından kavurup ikram ederken, onları anmak için kandillerde ve ölüm yıldönümlerinde helva kavurmak adettendir. Bazı gelenekler var ki, neden yapıldığını bilmeyiz ve sorgulamayız:) Ailemizden gördüklerimizi benimseyerek, bir sonraki nesillere aktararak, devam ettiririz. Helva kavurmak'ta Orta Asya inançlarına kadar uzanan eski bir Türk geleneği. Un/irmik, şeker, su ya da süt ile yapılan bu basit tatlının temelinde kavurmak vardır.

Eski Türk inançlarına göre kavurma aşamasında ortaya çıkan kokunun ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Helva ise ölünün kabir azabının hafiflesi temennileri ile misafirlere ikram edilir. Helva yenirken ölünün ruhuna dua edilir. 

Bu sebeple ölüm yıl dönümlerinde ya da kandil geceleri ölülerin ruhuna birşeyler yapılarak, kokutulur ve komşulara dağıtılır. Aile apartmanında büyüyen bir çocuk olarak, hem annemin hem anneannemin hem de apartmandaki yaşlıların yaptıklarını apartmana ve mahalleye dağıtırdım. Kandil geceleri mutfağımız hamur işleri, helvalarla dolardı. Sizin de mahalleden birinin helvası favorinizdir. Her evde pişen helvanın farklı tadı ve dokusu vardır. Komşumuzun fırında kavurup, tepsiye dizdiği un helvasını da, tarifini vereceğim annemin yaptığı sütlü-irmik helvasını da çok severim. Bende bu geleneği sürdürerek, kandil gecelerinde hemen bir helva kavurarak, kokutuyorum. Mahalleden koparak, site hayatına geçtiğimiz bu günlerde komşuluk ne yazık ki azaldı, bu sebeple tarifin hacmini de küçük tuttum.

1 cup 240 ml ölçüsü kullanılmıştır.

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tereyağ (45 g)
  • 1 kase tuzsuz kabuklu fıstık (55 g) (kabuklarından ayrılmış)
  • 1 cup irmik (175 g)
  • 2 cup süt (500 ml süt)
  • 130 g şeker

 

Hazırlama Aşamaları

  1. Tereyağ bir tencereye konularak, irmik tereyağında renk alana kadar kavrulur. Kavurmaya başlayınca fıstıkları da ilave ederek, fıstıkları da biraz kavurabilirsiniz. İrmikleri yakmadan sürekli karıştırarak, orta ateşten kavurunuz.
  2. Bir sos tenceresi içinde sütü ılıtarak, şekeri içine ilave ederek, karıştırarak çözünmesini sağlayınız. 
  3. İrmik kavrulunca, süt ve şeker karışımı, tenecreye irmiğin üzerine dökülerek, sütü çekene kadar kısık ateşte kaynatılır, süt azalıp, irmiğin yüzeyini kapatacak kadar çekince, tencerenin altı kapatılır.
  4. Tencerenin üzerine bir bez ya da havlu kağıt örtülerek, tencerenin kapağı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Yaklaşık 20 dk dinlendikten sonra, tencereyi iyice karıştırarak servis edebilirsiniz.
  5. İrmik helvası ile dondurma yemeyi de severiz. Sade bir top dondurma ile de servis edebilirsiniz. Tarçın sevenler üzerine tarçın dökerek tüketebilir.

Afiyet olsun..