Çilekli Pufidik Pasta

Çilek sezonu açılınca bu tatlı, ufak, kırmızı meyve ile yapılacak hafif tatlı tarifleri gözümde uçuşmaya başladı. Yumuşacık bir pandispanya hamuru içinde ağzı çok yormayan hafif bir kreması olmalıydı. Her katında çilek püresi, ara ara dilim çilekler ile ağızda hissedilmeliydi. Birazda abartılı olsun istedim ve 4 katlı çilek soslu ve nefis bir pasta yaptım.

Baharın gelmesiyle kendimizi bahçeye attık ve bizim için pastalı, keyifli bir beş çayı oldu Annemin internette bulduğu pofidik pandispanya tarifini uyguladık. Araya az şekerli çilek sosu ve krem peynirli krema ile pastayı tamamladık. Anne evinde pişirmenin güzel yanı bulaşıklar size kalmıyor;) Daha keyiflisi ile kalabalık bir ailede pastanın tek seferde keyifle tüketilmesi oluyor. Hıdrellezin kutlanacağı bu hafta sizde sevdiklerinizde bir araya gelirken, bu pasta ile masayı şenlendirebilirsiniz.

Pasta Malzemeleri

20 cm lik 2 adet yuvarlak kelepçeli kalıp kullanılmıştır.

Malzemeler-Pandispanya Hamuru

  • 6 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1+ ½  su bardağı un
  • ½  su bardağı nişasta
  • 1 + ½ su bardağı şeker
  • ½ çay bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Vanilya / 1 paket kabartma tozu 

Hazırlama Aşamaları

Kekin en önemli püf noktası, yumurta sarısı ve beyazının ayrı çırpılması. Yumurta karışımlarını söndürmeden karıştırmak ve özen göstermek gerekiyor.

  1. Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayrı kaplara alıyoruz.

1. Kap: Yumurta beyazlarını, belirtilen şeker miktarının yarısı ve limon suyu ilavesi ile kar gibi olana kadar çırpıyoruz. Kabı ters çevirdiğinizde karışım akmayacak ya da mikseri kaldırdığınızda üzerinde oluşan tepe ip gibi kalıcak, devrilmeyecek kıvama gelmeli.

2. Kap: Yumurta sarılarını ayrı bir kapta şekerin kalan yarısı ile çırpınız. Kaynar ½ çay bardağı suyu yumurta sarısı karışımına ara ara çok ince olacak şekilde dökerek, karıştırmaya devam ediniz. Yumurta sarıları da köpük gibi olana kadar çırpınız.

3.Kap: Bir başka kapta 3 kap battı bile un, nişasta, vanilya, kabartma tozu nu karıştırınız. Bütün malzemeleri 2 defa elekten geçirerek kullanmanız gerekiyor. Olabildiğince hava katıyoruz keke

  1. Bütün karışımlar hazır olunca, yumurta sarılarının olduğu 2. Kaba, 1. Kaptaki yumurta beyazları ve 3. Kaptaki kuru karışımı 3 seferde yumurta sarılarına yediriyoruz. Her defasında her bir karışımın 1/3 ünü ilave ediniz. Yumurta sarısına un ve yumurta akını karıştırırken aynı yönde karıştırmaya özen göstererek, karışımı söndürmeden unu ve yumurta akını yediriniz. 
  2. Fırını 170 C ye alt+üst fan modunda ısıtınız.
  3. Kelepçeli kalıpları yan yüzeylerine ve tabanına yağlı kağıt yerleştiriniz. Kenarlarını yapıştırmak için yumurta akından biraz kullanabilirsiniz. Kenarları için yağlı kağıdı şeritler halinde kesiniz. 
  4. Hazırladığınız kalıpların içine karışımı eşit olarak paylaştırarak, kalıpları ileri geri sallayarak üzerlerini düzleştiriniz.
  5. Isınmış fırına kalıpları atarak 30-40 dk arası pişiriniz. Bizim fırın ayarları çok yüksek olduğu için 15 dk sonra fırın ayarını biraz düşürerek, 30 dk sonrasında kürdan testi yaptığımızda kekler pişmişti. Kendi fırın ayarlarınıza göre, keklerin üzerinin yanmaması için gözünüzü fırından ayırmayınız.
  6. Kekler fırından çıkıp, soğuduğundan kalıptan çıkartarak, ikiye kesebilirsiniz. Pudifik dokuya sahip 4 parça kek halkanız olacak. Keklerin üzeri bombe yapar ise üst taraflarını düzleyebilirsiniz. 

Çilek Sosu Malzemeler

  • 300 g çilek,
  • 3 tatlı kaşığı şeker,
  • 3-4 damla limon suyu,
  • Vanilya  

Directions

  1. Şekersiz çilek reçelini Refika’nın Mutfagından youtube kanalından izleyerek yapmıştım ve tadı damağımda kaldı. Pastaya şekersiz olmaz diyerek benzer şekilde biraz şeker ilavesi ile pişirdim.
  2. Çilekleri bir pipet yardımı ile çileklerin alt tarafından geçirerek, üzerindeki yeşil kısımdan çıkardığınızda içi boş, çilekler elde edeceksiniz. Pipet ile çilekleri temizlemek çok pratik bir yöntem ve çilekleri bütün olarak pişirmeyi sağlarken, çilekleriniz her yerden eşit ısı alarak çabuk pişmesini de sağlamaktadır.
  3. Temizleyip, yıkadığınız çilekleri kapaklı, ufak bir tencereye koyarak, üzerine şeker ve vanilya ilave ediniz.
  4. Tencereye dibini kaplayacak kadar çok az su koyarak, ağzı kapalı olarak çilekler suyunu salana kadar ~5 dk pişiriniz. Çilekler suyunu salınca tencerenin ağzını açarak, suyunu çekene kadar pişiriniz. Ocaktan almadan içine 3-4 damla limon suyu ilave ediniz.
  5. Çilek sosunu hazırlarken, çilekleri tencereden karıştırmadan, tencereyi sallayarak karıştırınız.
  6. Sosun çilek reçeli kadar suyunu çekmesine gerek yok, çok akışkan olmadığı noktada pişirmeyi kesebilirsiniz. Çilek sosunu tencerede püre haline getirerek, hazırlayınız. 

Pasta Kreması Malzemeler

  • 1 paket Pınar beyaz peynir,
  • 1 paket krema (200 ml, soğuk olmalı),
  • 1 su bardağı elenmiş pudra şekeri,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu, ​ 

Directions

  1. Krem peyniri kapta pufidik olana kadar çırpınız. Kremayı, limon suyu ilave ederek çırpınız. Karışıma pudra şekerini ilave ederek, köpük köpük olana ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpınız.
  2. Kremayı sıkma torbalarına yerleştirerek, dolapta en az 1 saat dinlendiriniz. 

Directions

 

  1. Pandispanya keklerini süt ile ıslatınız. Sütü kaşık yardımı ile yüzeyde gezdiriniz. Kekleri çok fazla ıslatmak güzel olmuyor. 
  2. Islattığınız kekin üzerine çilek sosunu yaydırınız. Üzerine krema sıkarak yüzeye yaydırınız.
  3. İkiye kestiğiniz keklerin üst kapaklarını iç yüzeyleri yukarı bakacak şekilde üstüne yerleştiriniz.
  4. Her katmanın üst yüzeyini ıslatarak, çilek sosu ve krema koyunuz.
  5. Orta kata ince ince dilimlenmiş çilek dilimleri yerleştiriniz.
  6. En üst kata çilek sosu koymadan, krema ile kaplayınız. Kekin kenarlarını çıplak bırakabileceğiniz gibi ince bir krema katmanı ile de kapyalabilirsiniz.
  7. Pastayı en az 1 gece dolapta bekleterek, tüketiniz. 
  8. Pastanın üzerini çilek dilimleri ile süsleyebilirsiniz. Bahçeden topladığınız papatyaları aralara serpiştirebilirsiniz. 

Afiyet olsun..