Weiner Schnitzel – Viyana Usulü Schnitzel

Lviv den sonra yemek yemekten büyük keyif aldığımız, gastronomi, tarih, sanat ve müzeler ile ruhumuzu da doyuran Viyana’da çok güzel yemekler yedik. Gastronomi alanında mutfağını çok geliştirmiş ve özelleştirmiş. Özellikle et yemekleri, tatlılar ve kahveleri konusunda çok başarılı bir şehir. İtalya ve Almanya ile olan etkileşimi ile mutfagını zenginleştirerek, kendi kültürüne dahil etmiş.

Weiner (Viennese) Schnitzel 19. yy itibari ile Avusturya mutfağında yerini almış. Tarif İtalya’nın kuzeyinde Milano’da pişirilen ‘Cotoletta alla Milanese’ ile benzerlik göstermektedir. İtalyanlar ekmek kırıntısı içinde dövdükleri eti Avusturyalılara göre daha kalın tutarak, un, yumurta, ekmek kırıntısına buladıktan sonra bol yağda kızartıyorlar. Üzerine jambon ve peynir koyarak servis yapılıyor. Avusturya’da kızartılmış et patates ile servis ediliyor. Efsaneye göre 1857 yılında mareşal Count Josph Radetzky, İtalyan toprakarından rapor gönderirken ‘’lezzetli ekmek kırıntısı ile kaplanmış et’’ yazan notunu hanedanlığa iletiyor. Ülkeye dönünce de saraydan tarifi isteniyor.

Viyana’ya gitmişken Schnitzel yememek, Figmüller e uğramamak olmaz! Şehrin en iyisi olma konusunda gerçekten iddalılar. Viyana’da Schnitzel bizdeki panelenmiş tavuktan çok farklı. Biz eti ekmek kırıntısına batırarak direk, pişiriyoruz ve dışındaki çıtırlık genelde ete yapışmış oluyor. Viyana’da balon gibi şişen altın görümlü, çıtır dış yüzeyi etten ayrılıyor. Avusturya genelinde Schnitzel orjinal olarak dana etinden yapılırken, Figmüller in orjinali domuz etinden yapılıyor. 

Figmüller, Wollzeile caddesi üzerinde ufak bir pasaj içinde yer alıyor. Talep artınca yeni şubesini bu caddenin paralelinde arka sokakta açıyor. Birbirilerine oldukça yakınlar. Uçak biletinizi aldığınız gün Figmüller den rezervasyon yaptırmayı unutmayın! İnternet üzerinden her iki şubesi için online rezervasyon yapılabiliyor. Yoksa en az 1 saat beklemeyi göze almalısınız. Tabi şanslıysanız süre kısalabilir:)

Figmüller sayfasından alıntıdır.

Menüde Figmüller Schnitzel orijinal olarak geçen domuz etinden yapılandır. Alternatif olarak tavuk ve Weiner Schnitzel (dana) tercih edebilirsiniz. Altın renginde açık sarı yüzeyi, kıtır ekmek kırıntısı ve tam kıvamında pişmiş lezzetli bir et. Yanına patates tercihinizi kızartma ya da salata olarak yapabilirsiniz. Figmüller in eti kadar lezzetli patates salatası var. Soğan, hardal, balsamik ile soslandırdıkları ve semizotu ile sundukları salata mükemmel! Tabaktaki limonu unutmamak lazım!

Viyana mutfağını kendi mutfağımızda test ettiğimizde bizce başarılı olduk! Viyana’ya gidemeyen, Schnitzel severlere ya da mutfağında farklı tatlar arayanlara kolay bir tarif geliyor. Weiner Schnitzel ve yanına servis yapmak için Viyana usulü patates salatası! Viyana usulü patates salatası tarifi için tıklayınız.

2 kişilik Tarif

Weiner Schnitzel 

Malzemeler

  • 350 g ince dövülmüş yağsız 4 parça et
  • Un
  • Galeta unu
  • 2 yumurta 

Hazırlama Aşamaları

  1. Eti kasaptan alırken, Schnitzel yapacağınızı söylerek inceltmesini isteyiniz.
  2. Ayrı tabaklara un, galeta unu ve yumurtayı çırpılmış olarak koyunuz.
  3. Eti öncelikle una bulayınız. Ardından yumurtaya ve en son ekmek kırıntısına/galeta ununa bulayınız.
  4. Derin bir tavada yağı kızdırınız. Etin bol ve kızgın yağın içinde pişmesi önemli! Et altın rengini alıncaya kadar yağda kızartınız. Eti bir tabağa alarak servis için hazırlayınız. Derin bir tavada, bol yağda kızartınca et yağı çekmeyerek, pişiyor.
  5. Schnitzel i yarım limon ve patates salatası ile beraber servis etmeyi unutmayın!

Afiyet olsun,