Ev Yapımı Şekersiz Nutella

 

Hamileliğin 37. haftası itibari ile hurma yemeyi tavsiye ediyorlar. Bu tabi ki doktor tavsiyesi değil, yüksek lif ve vitamin içeren hurmanın doğum sırasında rahmi genişlettiği ve doğumu kolaylaştırdığı söyleniyor. Bu kesinlikle kişisel bir görüş olmakla beraber ben son haftalarda düzenli yemeyi tercih ettim. Bütün bu sebeplerden de hamilelik sürecinde de tavsiye etmiyorlar. Durum böyle olunca, bende hurmalı yeni tatlar aramaya başladım. Tek başına beni kesmiyordu:) Hem çikolata isteğimi baskılayan hem de tatlı isteğimi bastıracak bu nefis karışımı hazırladım. Hazırlaması da oldukça kolay ve pratik olduğu için beni bu dönemde zorlamadı. Ayrıca az bulaşık çıkıyor:)

Hurma, aslında oldukça kalorili bir meyve. Bu da içerdiği yüksek karbonhidrat oranından geliyor. Karbonhidratın yanı sıra protein, lif, potasyum, magnezyum, manganez, demir, bakır ve B1, B2, B3, A1 ve C vitaminleri içermektedir. Yüksek lif içeriği sebebi ile diyetlerde özellikle sabah aç karınla ya da ara öğünlerde hurma yenmesini tavsiye ediyorlar. Kabızlık için de iyi bir çözüm. Kan şekerinizi dengeleyerek, lifli yapısı tokluk hissiyatı sağlıyor. Yani hurmayı normalde hayatınızın bir parçası haline getirerek, hurmalı tariflere yer verebilirsiniz. Hurma kakao ile beraber bütün tatlıların tadını artırmaktadır. Ben kakao ve hurma ikilisine bayılıyorum. İçine birazda kuruyemiş giriyorsa, değmeyin keyfime! Hurma topları yaparak, çantanızda taşıyabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklarda yapabilirsiniz.Hurma yemek için çok sebebimiz var:)

Nutellayı sevmeyen yoktur onun gibi çikolataları sürülebilir bir tatlı tanımıyorum. Ancak kaşık kaşık yeme kolaylığı ve kendini durduramama halim yüzünden eve almıyorum. Böylece aklıma gelmiyor. Tabi bulunca götürüyorum. Buluşmalarımızı azaltıyorum sadece:) Daha da azaltmak için kendi nutellamı kendim yapıp, afiyetle yemeye başladım. Bunu da kaşık kaşık götürmemekte fayda var, her ikisi de bol kalorili sonuçta:)

Malzemeler

  • 10 adet hurma (yumuşak ve lifli olanlarından kullandım)
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (sıcak olduğu için eriyik haldeydi)
  • 1 yemek kaşığı silme şeklinde kakao
  • 1/2 su bardağı fındık (fiskobirlik kavrulmuş kullandım)
  • 6 yemek kaşığı ılık su 

Hazırlama Aşamaları

  1. Öncelikle hurmalarınız medine hurması gibi kuru ve iri ise öncesinde hurmalar yumuşayana kadar suda bekletiniz. Yumuşamadan kullanmayınız, blender da çevirmesi çok zor olur. Benim hurmalarım yumuşak olduğu için direk kullandım.
  2. Blender da öncelikle fındıklarımızı toz haline gelene kadar çekiyoruz. Sonra içine çekirdekleri çıkartılmış hurmalarımızı ekliyoruz. Hurmalar parçalanıp, fındık ile karışana kadar blender ı çalıştırıyoruz.
  3. Kakao, hindistan cevizi yağı, suyu ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Kıvamına bağlı olarak su ilave edebilirsiniz. Hurmalarınızın kuruluğuna bağlı olarak değişecektir. Ara ara blender ı durdurarak içindekileri bir spatül yardımı ile karıştırırsanız, daha kolay karışıyorlar.
  4. Karışımı ufak bir kavanoza alarak, buzdolabında saklayınız.   

Afiyet olsun..