Evde Taze Makarna Yapımı

 

Karbonhidrat düşkünü bir insan olarak, makarnayı farklı soslarla sunmayı, farklı türdeki makarnaları denemeyi çok seviyorum. Vakit buldukça da evde kendi makarnamı hazırlamaktan büyük keyif alıyorum. Neden taze makarna derseniz, tadı kesinlikle çok farklı. Unun sadece yumurta ile buluşmasıyla orataya çıkan basit lezzet, deniz kadar tuzlu suda pişince orataya dayanılmaz bir tabak çıkıyor. En az makarna kadar basit birşey var ise domates sosu ancak tadını hiçbir şeye değişmem. Bol karbonhidrat içermesinden mi, kolay hazırlanabilmesinden mi yoksa az ve basit malzemeyle ortaya büyüleyci bir lezzet çıkmasından mı bilmem İtalyan mutfağına aşığım. Bol zeytinyağı kullanılması, taze domates ve fesleğen kokusu, sulu ve dokulu peynirleri, çıtır hamurlarıyla birleşince aklımı başından alıyor.

İtalyan mutfağı hala geleneksel üretime devam ediyor. Endüstrileşmiyorlar. Ölçek büyütürken değişen üretim tekniklerine engel olarak, babadan oğula geçen mutfak alışkanlıklarını sürdürüyorlar. Nesiller boyu fırıncılık yapan, gelato üreten dükkanlar, yıllara meydan okuyor. Çok küçük bir kasabadaki bir fırının bu ürün geleneksel olarak üretilmektedir diye sertifikası bulunuyor. Sadece yerli ürünlerle, bölgesel üretim yapıyorlar. Bu nedenle de Starbucks'ın Dünya'da giremediği tek ülkedir. Çünkü kendi kahve hazırlama yöntemlerinden vazgeçmiyorlar.  İtalyan mutfağının insanı kendine çekmesi doğallığından, zor zamanlardan gelen basitliğinden kaynaklanıyor. Sevgiyle, un ve suyla hazırlanan makarnalar, halkın severek tükettiği yemeklerdi. İtalyan'ların en büyük başarısı kendi mutfaklarındaki bu yoksul insanların ürettiği yemekleri, Dünya mutfakları arasında gururla sunmalarıdır. İtalya'da bizdeki gibi kocaman masalar, sofralar kurulur. Yemek ihtiyaçtan yenmez, sohbet etmek, arkadaşlarla aile ile biraraya gelmek için bir aracıdır. Yemeğin birleştirici gücü ortaya çıkar.

Makarnanın sofrada ayrı bir yeri vardır. Menülerde birinci ve ikinci yemek olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Birincilik makarnaya aittir. Başlangıç olarak tüketilir ya da ekmek ve çorba tercih edilir. Arada soğuklar tercih edilir ki mide biraz dinlensin. İkinci ana öğün sebzeli et ya da tavuk yemekleridir. Ardından peynir servis edilir. Ağız tadını değiştirmek, şaraba devam etmek için. En son tatlı gelir. Ağır tatlıları da yoktur. Hafif, yumuşak dokudaki genelde kremalı tatlılar. Ozaman sofranın açılışını makarna ile yapalım. 

İstanbul'da ev yapımı taze makarna hazırlayan bir restoran var. Pazar günleri kapalı. İtalyan tatlarını kendi yorumları ile sunan, samimi güzel bir yer. Makarna seviyorsanız, İtalyan mutfağı ilginizi çekiyorsa, yolunuz mutlaka buradan geçsin.

Fauna

Adres: Küçükbakkalköy Mah. Işıklar Cad. Ahmet Muhip Dranas Sok. No:9/B ATAŞEHİR 
(Ataşehir girişi, Şifa Hastanesi yanı ve Google Maps’te Ilıkkan Sokak)

Malzemeler

  • 110 g un 
  • 15 gr irmik unu
  • 1 yk zeytinyağı
  • 1 yumurtanın tamamı + 1 yumurta sarısı

Taze Makarna Yapımı

  1. Unu ve irmiği eleyerek bir kaba alınız.

  2. Bir kapta yumurta ve yumurta sarısını çatalla kabaca karıştırınız.

  3. Un karışımının ortasına çukur açınız.

  4. Yumurtayı unlu karışımın ortasına koyunuz, zeytinyağı, tuz ilave ediniz.

  5. Hamur iyice karışana kadar önce çatalla sonra elle yoğurunuz.

  6. Makarna hamuru biraz sert olur. Hamuru cıvık yaparsanız ki zeytinyağını fazla koyarsanız hamur yumuşar.

  7. Hamuru makinede açarken çok zorlanırsınız. Hamur elinizde eriyormuş gibi olur ve kontrol edemezsiniz.

  8. Hamuru elle yoğurarak biraz yumuşatıyorsunuz. Hamuru avuç içinizle uzatarak, katalayarak 3-4 dk yoğurunuz.

  9. Hamuru streç filme sararak oda sıcaklığında 30 dk bekletiniz. Hamur dinlenmeden açmayınız.

    Ben evde Eminönünden 25 TL ye aldığım hamur açma makinesini kullanıyorum. Senede 4-5 kere elde açma makarna yapmayı seviyorum. Düşündüğünüz kadar zahmetli bir iş değil.

     

  10. Makarna hamurunu gördüğünüz gibi katlayarak, makinenin merdaneli kısmından en geniş ayarından başlayarak, makinede hamuru açınız. En yüksek 2 ayarda hamuru mutlaka 2 defa aynı ayardan geçiriniz. Hamur uzayarak açılacaktır. Hamuru kesmeden ya da açarken kontrolü zor oluyorsa belli bölgelerden keserek parça parça devam edebilirsiniz.

  11. Hamuru açarken makinenin merdanesini bolca unlayınız. Hamurunuz yapışıyorsa dış kısmını da elinizde biraz unlayabilirsiniz.

  12. Shule marka hamur açma makinemin 7 kademeli ayarı var. 7 en geniş aralığı temsil ediyor. Ben hamuru en son 3. seviyede açıyorum. Hamuru çok inceltmemeye özen gösterin yoksa keserken birbirine yapışabilir. Kalınlığını elinizle kontrol edin.İnce gelir yapışırsa hamuru katlayıp, yeniden makineden geçirerek, istediğiniz kalınlığa getiriniz. 

  13. Makinede Fettucine kesme bölümü olduğu için böyle keserek kullanıyorum. Açtığınız hamurları, kesme bölümünden geçirerek, hamuru hazır hale getiriniz. Bolca unlanmış tepsi içine ya da asarak makarnalarınızı bekletebilirsiniz. 

Makarna Pişirme

  1. Tencereye su koyarak kaynatınız, su kaynayınca bolca tuz ilave ediniz. Makarna suyu deniz suyu gibi tuzlu olmalıymış. Makarnalarınızın ununu silkeyerek, kaynar suya atınız. Hazır makarnalar gibi olmuyor. Taze makarna 4-5 dk gibi kısa bir sürede pişiyor. Mutlaka kontrol ediniz. 

Domatesli Makarna Sosu

  • 2 diş sarımsak

  • 3-4 orta boy domates

  • 1 defne yaprağı

  • 1-2 yemek kaşığı biber salçası

  • 3-4 yemek kaşığı makarna suyu

Makarna Sosu Pişirme

  1. Domateslerin kabuğunu soyarak, ufak ufak doğrayınız. Sarımsaklarıda ince ince kıyınız ya da rendeleyiniz.

  2. Yapışmaz bir tavaya bolca zeytinyağı koyarak, sarımsak ve biber salçasını kavurunuz. Bu sırada defne yaprağını da tavaya koyarak tavada kavrulmasını sağlayın.

  3. Domatesleri ilave ederek, iyice pişene kadar orta ateşte kavurunuz. Sosun kıvamına bağlı olarak, makarna suyu ilave ediniz. 

  4. En son tuz, karabiber ve kekik ekleyerek, ocaktan alınız. Defne yaprağını içinden çıkartınız.

  5. Sosun içine pişirdiğiniz makarnaları koyarak, iyice sosa bulanmasını sağlayınız.

  6. Makarnaları tabağa alınca, üzerine peynir, avokado ile lezzendirebilirsiniz.

Afiyet olsun..