Akyaka Gezi Notları


Akyaka, bir çoğumuzun tatilden geçerken uğradığı ya da uğramak istediği küçük bir yerleşim yeri. Genelde kamp kuran arkadaşlarımdan, ya da extreme spor yapanların uğrak noktası olarak duyduğum bu güzel yerde bu sefer biraz daha fazla zaman geçirmeye karar verdik. Bizim tanışmamızda bir tatil dönüşüydü ve azmak turu yaparak, kıyıda biraz vakit geçirip, yeniden keşfetmek üzere ayrılmıştık. Ancak Akyaka öyle uğranılacak bir yer değil! uzun uzun kalıp keyfini çıkarmak lazım. 

 

 
Ahşap tavan ve balkon döşemeli konakları ile öncelikle Safranbolu'yu anımsatıyor. Önce evlerin iç içeliği sizi boğarken, evlerin bahçeleri nefes almak için izole alanlar. Etrafta bulunan ormanlık alan ve çam ağaçları ile yaşadıkça seviyorsunuz.
 

 
1. Azmak Turu
 
Akyaka da ilk yapılacaklar listesinde Azmak turu var. Merkezden Kadın Azmağı olarak geçen buz gibi nehir üzerinde tur yaptıran tekneler mevcut. Kişi başı 10 TL. Bu iş ticarete dönüşmüş. Ancak, peri masallarını hatırlatan Azmak hayalgücünüzü çalıştırarak sizi bu tur boyunca başka diyarlara götürüyor. Su altından uzanan ağaçlar, dallar, sanki gür bir kızın saçlarıymış gibi yüzeye doğru salınıyorlar. Biraz aşağılarda yüzen balıkları gördükçe, elinizi uzatıp onlara katılmak istiyorsunuz. Büyüleyici bir yaşam var içeride. Nehrin etrafında yüzen kazlar ve sonsuzluğa uzanıyor gibi duran sazlıklarda cabası. Suyu buz gibi ve berrak, uzun süre kalabilmek cesaret istiyor. Azmak'a girmek yazın bile cesaret istiyor:) 
 

 
2. Akçapınar Köyü
 
Akyaka'nın çıkışında Akçapınar Köyü var, fotoğraflarda gördüğünüz ağaçlık yol, eski Marmaris yolu ve yolun sonu köye çıkıyor. Ufak bir köy, ayrıca buradan kite-surf plajaına ulaşabiliyorsunuz. Bu sebeple surf yapanların uğrak noktası ve burada konaklamayı tercih ediyor. Köyde küçük bir gezinti yaparak, bu eski güzel yolda fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bu köyde ünlü bir tostçu var. Akçapınar Tostçusu, bol kaşarlı ve karışık tostlarının yanında domates sunuyorlar ve harika ayranları var. Portakal ve nar sularını da denemek isteyebilirsiniz. Kahvaltı için güzel bir seçim.
 

 
3. Azmak'ta Kano Yapmak
 
Azmak Nehri, bir çok noktadan çıkan soğuk kaynak sularıyla besleniyor. Akçapınar Köyü içinden akarak, denize dökülüyor. Köyden geçtiği noktada, Akçapınar Tostçusunun hemen yanındaki köprünün altından kano turları başlıyorç Azmak turu yerine tercih edebilirsiniz. Yaklaşık 2 saat süren kano turuna buradan başlayarak merkeze kadar gidiyorsunuz. Biz yorulduk, daha gidemiyoruz dediğiniz noktada sizi tenke ile alıyorlar ve turu tamamlyorsunuz:) Kondisyonluyuz derseniz, gidip-gelebilirsiniz 🙂 Kişi başı 30 TL
 

 
4. Akyaka Civarında Denize Girmek
 
Akyaka, bir çok yere yakınlığı sebebiyle arabanız var ise gezilebilecek bir sürü koy var. Arabanız yok ise de taksi ve minübüsler bazı noktalara gidebilirsiniz. 

 

 
Akyaka Plajı
Merkezde yer alan bu plaj, kumsal olup, deniz hemen derinleşmiyor. Kumsalda bulunan şezlong ve arakasındaki cafeler ile bütün gün vakit geçirebileceğiniz bir yer. Aç kalmazsınız:) Deniz Marmara Denizi gibi git git derinleşmiyor. Çocuklar için güzel bir nokta. Plajın ilerisinde Akyaka Orman Kampı bulunuyor. Çam ağaçlarının olduğu harika bir alan, yürüyüş yapabilirsiniz. Sineklere dikkat edin, bildiğiniz sineklerden değil,çok feci sokuyorlar. 
 

 
Çınar Plajı
Merkezden giderken 10 dk dönerken 5 dk süren plaj:) Yol dönüşte tek yön olduğu için daha kısa sürede dönüyorsunuz:) Ağaçların altında uzanan şezlongları ve işletmesi ile güzel bir plaj. Erken gidip yer kapmakta fayda var:) Taşlık bir plaj, akşam üzeri rüzgar çıktığında dalgalı olabiliyor.
 

 

Akbük Plajı

Akbük plajı merkezden virajlı yollardan geçerek 25-30 dk ulaşabileceğiniz bir koy. Dar ama uzun bir plajı var. Neredeyse tek sıra olan şezlongları ve etrafında birşeyler atıştırabileceğiniz yerler bulunan, tabi ki taşlık bir plaj. Biz burada girmek yerine buraya gelene kadar yol üstünde arabanızı kenara çekerek, çamlar altından denize girebileceğiniz koyun imkan verdiği noktalar var. İş bu Camping yakınından bir noktadan denize girdik. Çam manzaralı çok keyifli bir gün geçirdik. Deniz canlılığı da güzel, bir tane ahtapot gördük:) Snorkel yapmayı seviyorsanız, güzel bir nokta. 

 


 


 
Kite-surf Plajı
Burada denize girmek mümkün değil:) Dünya'da kite-surf yapmaya uygun olan nadir ve güzel plajlarından biri. Akçapınar köyü çıkışından sazlıkların arasından plaja ulaşabilirsiniz. Sahilde yan yana dizilmiş uçurtmalar, denizde rengarenk görsel bir şölen.. Kıyıda surf yapanların takıldığı, cafelerde denize girmeden tembellik yapabilirsiniz. Sığ sularda, bol rüzgarla keyifli surf imkanı sağlıyor. Bir günde öğrenebileceğiniz bir spor değil. Rüzgar sizi bir anda kaldırıp uçuruyor 🙂 İzlemesi bile çok keyifli. Adrenalin seviyorsanız ve su sporlarından hoşlanıyorsanız, tatilde yeni birşeyler öğrenmek için güzel bir fırsat.
 

 
Azmak Kenarı
Azmak nehrinin birçok noktasından atlayarak yüzen ya da kendini akıntıya bırakan insanları görebilirsiniz. Nehir kenarında ayaklarını soğuk sulara sokarak birasını yudumlayanlar, akıntı ile sürüklenenler ya da sadece atlayıp çıkanları görüceksiniz. Onlara katılablirsiniz:) Yanınızda sandalyelerinizi ve piknik sepetinizi almayı unutmayın. Etraftaki restoranları da tercih edebileceğiniz gibi kendinizde ağaçlar altında piknik yapabilirsiniz. Nehre girmek çok keyifli:) özellikle Elif Hanım Otel çevresi daha sakin kalmakta ve sandalyelerinizle  Azmak'a karşı  gün batımında ya da öğlen sıcağında keyif yapabilirsiniz.
 

 

İncekum Plajı

Akyaka'dan Marmaris tarafına giderken yakalaşık 30 dk mesafede, bir ören yeri. Seneler önce kapalı bir alan değildi, sadece traktörlerle sizi aşağıya indiriyorlardı şimdi ise ören yeri olmuş ve girişte kişi başı 12 TL ödüyorsunuz. Çevredeki nadir kumluk plajlardan olmasının yanı sıra, kumun ve suyun güzelliğinden dolayı civardan da gelen çok kişi oluyor. Piknik yapmak içinde ibölgede yaşayanların sevdiği bir yer. Arabanızı park ederek, traktörle sizi aşağıya indiriyorlar. Aşağıda yemek yiyebileceğiniz bir tesis, tuvalet ve soyunma kabinleri mevcut. Deniz sığ ve kumluk olduğundan çocuklu ailelerin tercih noktası. Tek problem 12:00 – 15:00 arası gelen tekne turları. O zaman kumsal acayip kalabalıklaşıyor. Akşam üzeri kalabalık azalınca huzura kavuşuyorsunuz. Snorkel yapmak içinde güzel bir nokta, kenarlarda yüzerek diri kuma kadar gidebilirsiniz, kayaların arasında sizi balıklar bekliyor:)

 

 
5. Kite-surf Öğrenmek
 
Benim hayranlıkla izlediğim, extreme sporlarından birini yapmak istiyorsanız Akyaka doğru adres. Kontrol sizde mi rüzgarda mı bilmiyorum ama kontrolü kaybettiğinizde kendinizi denizde ya da havada bulablirsiniz:) Rüzgara karşı direnç göstermek, bir yandan rüzgarın akışına kendini bırakmak harika olsa gerek. Kite-surf öğrenmek istiyorsanız, okullar mevcut. Dersler genelde 3-4 günlük şeklinde, 1 günde öğrenebileceğiniz bir iş değil, ekipman kiralayabileceğiniz gibi, bu işi uzun süre yaparım ben diyorsanız, ekipman-ders ücretinizi ayarlayıp, planınızı yapın. Dersler almak için farklı okullar mevcut; kiteboardgökova. Mercedes-kite-surf okulu inceleyebilirsiniz. 

 

 
6. Bisiklet Kiralamak
 
Akyaka merkezde, karanfil sokakta bisiklet kiralamanız mümkün. Birbirinden güzel şehir ve dağ bisikletlerinin bulunduğu bu noktadan günlük bisiklet kiralayarak, çevreyi gezebilirsiniz. Size bisiklet rotaları tavsiye ederek, çevreyi anlatıyorlar. Genel olarak sıcak kanlı insanlar ve kolay iletişim kurabiliyorsunuz. Muğla belediyesinin hersene düzenlediği Karia yolu bisiklet turu ve kampı ilginizi çekebilir. Etkinlik sayfası için tıklayınız.
Çamlar arasında dağ bayır gezmek keyif verici olabilir.
 

 
Akyaka Mutfağı
 
Akyaka ve civarından en çok bulabileceğiniz en iyi yemek gözleme ve ekmek arası köfte:) Yol boyunca bol bol gözleme tabelası görüceksiniz. Akyaka merkezde ise ev yemekleri, et yemekleri ve deniz restoranları mevcut. Azmak kenarında konumlanan ve tavsiye alan restorantların yanı sıra, Karanfil sokakta birbirinden güzel ve farklı tadlar tatmanız mümkün. Gözleme ve kabak çiçeği dolması yemeyi ihmal etmeyin:)
 
Mum's Cook/Anne Yemekleri
Karanfil sokakta yer alan bu ufak ve şirin yeri insanlar mantı için tercih ediyor. Biz zeytinyağlılarını denedik. Çok başarılı bulmadık. Şakşuka, mücver kızartması denedik. Mücver yağsız güzel kızartılmıştı ancak porsiyonları biraz az buldum. Şakşuka da iri patlıcanlar kalmıştı. Sokağa atılan masaları ve samimiyetleri ile güzel bir mekan.
 
Rahat Meyhane
Karanfil sokağın sonunda yer alan bu meyhane gerçekten rahat ve yemekleri lezzetli. Müzikleri ve sokağa atılan masaları ile sabaha kadar oturablirsiniz. Geniş bir bahçesi ve şirin masaları var. Mezeleri ve ciğeri tavsiye ederim. Biz girit ezmesi, erik turşusu (Erik in tuzla buluşması, rakıya yakışıyor), sıcak ot tabağı (acı bir ot tadı yoktu, güzeldi) ve patlcan salatası denedik. Yaprak ciğerde çok lezzetliydi. Güzel bir akşam geçirmek ve lezzetli yemekler için iyi bir tercih.
 

 
Konaklama
 
Biz Yonca Villa da kaldık. İşletmeyi 2 sene önce devralan çift ile tanışmaktan büyük memnuniyet duyduk. Odaları çok temiz ve rahat, kendinizi evde gibi hissediyorsunuz. Ayrıca bahçeye bakan balkonda oturup, keyifle çay içmek otele dönünce keyif veriyor. Bütün yorgunluktan ve kalabalıktan uzaklaşıyorsunuz. Bahçelerinde sundukları sabah kahvaltısı da çok lezzetliydi, her şeyi özenle seçmişler. Sizin mutluluğunuz ve rahatınız için çabalayan insanlar. Kendimizi evimizde gibi rahat hissettirdiğiniz için teşekkürler. Merkezde, büyük konakları pansiyona çevirdikleri gibi, Azmak kenarında da birbirinden güzel oteller bulunmaktadır. Tercih ve bütçe durumuna göre değişiyor.

 

Akyaka Tavsiyeleri

  • Sandalyelerinizi mutlaka yanınıza alın, böylece beğendiğiniz noktada oturup keyif yapabilirsiniz.
  • Akyaka'da ki sinekler canavar gibi, hiç böyle fena ısırılmamıştım, yanınıza mutlaka sinek ilacınızı almayı unutmayın.
  • Akyaka kamp kurmak için de güzel bir yer, Akayaka Orman Kampını konaklamak için değerlendirebilirsiniz. 
Gezi Rotamız Araba ile:
 
Akyaka – Datça – Bodrum üzerinden, Kos – Rhodos – Marmaris üzerinden dönüş, Datça'dan arabamızı alarak – Kuşadası – İzmir.
 
Ağustos, 2017