FOCACCIA

Bir İtalyan klasiği olan bu sade ve nefis ekmeğin kokusu ve dokusu insanı büyülüyor. İtalya’nın özellikle topuğunda Puglia bölgesinde Focaccia oldukça ünlü bir ekmek. Fırınlardan Focaccia ları dilim dilim alabiliyorsunuz. Fırında çoğu zaman sıra oluyor ve kaç tane alacağınızı soruyor ve bekliyorsunuz. Normal ekmek ile Focaccio kuyruğu ayrı oluyor. Çok büyük boylarda yapmıyorlar genelde pizzadan küçük ve yuvarlak şeklinde hazırlıyorlar. Üzerinde domates ve zeytin ile ağızda müthiş tuzluluk bırakıyor. En çok yumuşak dokusunu ve ağızdaki yoğun tuzluluk tadını seviyorum. En güzel Focaccia Bari’de yedik. Puglia bölgesinin her yerinde güzel olacağını düşünürken, hayal kırıklığına uğrayıp, ilk yediğimiz o müthiş Focaccia nun tadını aradık ama bulamadık:) Kenarlarındaki yoğun tuzluluk, domatesinin tadı ve ortasındaki yumuşacık hamurunu hala unutamıyoruz. Yolunuz Bari’ye düşerse, ufacık bir dükkan olan ‘’Panificio Fiore’’ den sıcacık Focaccia nun tadına bakın. 

Evde ara sıra pişiriyordum, tabi italyan lezzetinin yanından bile geçmiyordu. Basit bir hamur ancak işlenmesinde birşeyler eksikti ve onların ki kadar lezzetli olmuyordu.. Ta ki.. yolum Samin Nosrat’ın Netflix ile beraber Salt Fat Acid Heat kitabını bir seri halinde belgeselini çekene kadar. Kitap anlatımı ve çizimleri ile oldukça büyüleyiciyken, belgeselin her bölümü yemeğin temel unsurları üzerine müthiş detaylar içeriyor. Özellikle Salt-tuz bölümünden büyülenmiştim. Tuzun elde ediliş yöntemlerindeki farklılıklar ve değişen yapısı beni büyülemiş ve bundan sonra eve farklı boyut ve çeşitlerde tuz almaya başladım. Hatta öyle ki çok merak ettiğim Kosher Tuzunu Amerika’dan kardeşime taşıttırdım! Focaccia yapımının püf noktaları da bu belgesel sersinin Fat – Yağ bölümünde yer alıyor. Samin, Focaccia yapımı sırasında Kosher tuz kullanımını tavsiye ederken, bir diğer önemli noktada zeytinyağı. Neyse ki bu konuda çok şanslıyız, Ülkemiz zeytinyağı konusunda nefis alternatifler sunuyor. Ben de tuz olarak Çankırı Tuzu kullanmanızı tavsiye ederim. Üretim şartları değerlendirildiğinde safsızlık açısından en iyi tuz. Samin bu belgesel serisinde etler ve balıklar için daha iri kullanmamızı öneriyor.

Focaccia pişirirken en önemli püf noktada bol zeytinyağlamak ve tuz kullanımından geçiyordu. Ayrıca kullanılan unun türü ve kalitesi de çok önemli, biz İtalyanlar gibi unları pizza, makarna vs. gibi ayırmadığımız için ancak onların unları ile pişirdiğimizde aradaki lezzet farkını anlayabilirsiniz. Ben pizza ve Focaccia konusunda Tellioğlunun Sarı durum buğday ununu kullanmanızı tavsiye ederim. Müthiş bir lezzet katıyor. Marketteki beyaz unların basit tadı yok. Tabi hiçbiri yok ise Focaccia yemeyecek miyiz? Tabi ki yicez:) Bunlar lezzete katılan artılar.

Kosher tuz yerine ülkemizin öğütülmüş Çankırı tuzunu kullandım. Zeytinyağı Adana’dan komşumuzun bahçesinin mahsülü. Un ise bildiğimiz genel amaçlı un. Ancak bol zeytinyağı ve tuzlama ile yumuşacak nefis Focaccia hazırladım. Ben biraz küçük bir kapta pişirerek, pufidik bir ekmek elde etmiş olsam da, normalde 2-3 parmak kalınlığında olması idealdir. Hatta 2 parmak kalınlığını geçmese daha iyi:) Büyük bir tepsiye mümkün olduğunda yaydırın ve inceltin. Corona günlerini annemlerde geçirdiğimiz için eldeki malzemeler biraz kısıtlı ama zaman bol:) 

Büyük borcamda pişirdiğim için hamur çok kabarık oldu. Fırın tepsisi kullanırsanız, Focaccia normal kalınlıkta olacaktır. Fotoğraflarda hem borcam hem de fırın tepsisinde pişirilmiş fotoğraflar yer alıyor.

Malzemeler

Hamur için 

  • 425 ml su (2 + 1/2 su bardağı)
  • 660 g un (6 su bardağı)
  • 40 ml zeytinyağı (1/3 su bardağı)
  • 5 g instant maya (1/2 paket ya da 2 silme tatlı kaşığı)
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Tuzlu Su (Üzeri için)

  • 1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/3 su bardağı ılık su
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

İsteğe göre kekik, zeytin ve domates ile üzerini zenginleştirebilirsiniz.

Focaccia Hazırlama:

Hazırlama Aşamaları

  1. Islak karışım: Bir kap içinde su, maya ve balı çözündürerek, karıştırınız. 
  2. Kuru karışım: Başka bir kapta un ve tuzu karıştırınız. 
  3. Islak karışımın içine kuru karışımı ve zeytinyağını ilave edere, karıştırınız. Unun son bardağını kontrollü koyun ele yapışmayacak ancak yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Hamurun ağzını streç ile kapatarak, mayalanmaya bırakınız.
  4. Hamuru 2 katına çıkana kadar 1.5-2 saat mayalanmaya bırakınız.
  5. Hamur kabarınca kabın içinde hamuru biraz söndürerek, fırınlayacağımız tepsiye alıyoruz. Büyük bir fırın tepsinin zeminini bol zeytinyağlarak, elinizle hamuru tepsiye yaydırıyoruz. Hamuru mümkün olduğunca zeytinyağı ile yaydırarak tepsiyi kaplayınız. Hamuru biraz çekiştirmiş olacaksınız. Büyük bir borcam da tercih edebilirsiniz. Bu noktada ekmeğiniz daha pufidik olacaktır. 40-45 dk mayalanması için üzerini streç ile kapatarak bekleyiniz.
  6. Hamurunuz tepsi de kabarınca, hamura parmaklarınız ile delikler açıyor gibi bastırın ve çukurlar oluşturun. Bunun için  orta 3 parmağınızı kullanarak, derin çukurlar açın. Hazırladığınız tuzlu su karışımını hamurun üzerine dökerek mayalanmaya bırakacağız. Bunun için tuz, su ve zeytinyağını karıştırarak, hamurun üzerine dökünüz. Bu şekilde 30 dk daha mayalanmaya bırakın. Hamurun üzeri bol su ve yağ dolu görünücek ama önemi yok! Lezzet buradan geliyor.
  7. Fırına atmadan önce arzu ederseniz üzerine kekik serpiştirerek, hamurun içine doğru zeytin ve domates dilimlerini gömebilirsiniz:) Piştikçe hepsi yüzeye doğru hareket edecektir:)
  8. 180 C ısınmış fırında öncelikle hamuru en altın bir üst rafına koyun ki hamurun altı iyice pişsin ve çıtır olsun. 25-30 dk böyle piştikten sonra üzerinin kızarması için daha üst raflara koyabilirsiniz. Hamurun üzeri iyice kızarınca fırından alın ve 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını sıcak ekmeğin üzerine bir fırça yardımı ile sürdürünüz. Ekmeğin bütün yüzeyi yağlanana kadar bu işlemi yapın. Çekinmeyin bol bol sürün. 
  9. Ekmeği sıcak olarak servis ediniz. Tabi ağzınızı ve elinizi yakmayacak bir sıcaklıkta:)  

Afiyet olsun..