Glutensiz Focaccia

Hayatta herşey öyle değişiyor ki, hayatta en olmaz dediğim şey geliyor hayatımın merkezine yerleşiyor. Bu büyük değişim tabi ki yemekle ilgili 🙂 Yemek söz konusu ise, akan sular dururken, beslenme tarzını değiştirmek bir anda hayatımızın akışını, sevdiğimiz yerleri ve günlük akışımızı değiştirdi. Eşim başladı ilk yolculuğa, artan kilosu, halsizlik şikayeti ile doktora gittiğince, diyabetik olma sınırında olduğunu öğrendi ve bir perhize başladı. Buna diyet diyemiyorum, geçici bir eliminasyonla başladı ve hayatındaki bu rahatlık onun temel beslenme şekli haline gelmeye başladı. 6 ay olmasına rağmen esnediği nokta çok az. Bende böyle bir beslenmeye ona destek olmak için başladım ve birlikte herşey çok daha kolay ilerledi. Çünkü evde pişen yemekler ve dışarıda yediğimiz tercihler değişti. Hayatımızda gluten yok, şeker minimum seviyeye indi. Ekmek tutkunu bir insanın elinden ekmeğini alırsanız.. afallar o insan 🙂 Alternatif tariflere bakarak, evde sık pişenler listesi değişti. Karabuğday unlu ekmek hayatımızın temeline yerleşirken, karbonhidrat seçeneklerimiz değişti. Neler tüketiyorsunuz derseniz, basmati pirinci, siyah pirinç ve kinoa, sırayla hergün mutfakta pişenler listesinde! Karabuğday unuyla yapılan ekmek, tahinli kek ve bugün tarifini yazacağım Karabuğdaylı Focaccia piknik yaparken ve tatillerde çantamızda mutlaka bulundurduğumuz yiyecekler. Çünkü hazır birşey tüketmez olduk! 

Focaccia, tuzlu dokusu ve zeytinyağlı, bol domatesli, baharatlı lezzetiyle benim favorilerimden. Karabuğday unuyla yapılışından hiç umutlu değildim. Nasıl olucak ki dedim, birbirine bağlamayan, kolay ayrılan yapısıyla, beni korkutuyordu. Ancak, bu unla nefis bir focaccia oldu.

Karabuğday unu, gluten içermediği için tariflerde mutlaka yumurta ya da karnıyarık otu tozu kullanmak gerekiyor. Talya Foods'un ununu kullanıyorum ve tuhaf bir kokusu yok, oldukça lezzetli ekmekler yiyoruz. 1 senedir bu unu kullanıyorum. 


Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su,
  • 1 yumurta,
  • 1 tatlı kaşığı instant maya,
  • 1 tatlı kaşığı bal,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 2 su bardağı çiğ karabuğday unu (2 yemek kaşığı ilave ettim, kıvamını kontrol ederek ilave edin.)
  • Üzerini süslemek için domates, kekik, biberiye, zeytin ve kaya tuzu,  

Hazırlama Aşamaları

  1. Un, maya ve tuzu bir kapta karıştırın. 
  2. Bir bardak ılık suyun içine bal, zeytinyağını ilave ederek karıştırın.
  3. Un karışımının ortasını açın ve sulu karışımı ortasına dökün. Yumurtayıda buraya kırarak önce sulu karışım içinde yumurtayı çırpın, ardından yavaş yavaş unlu kısmı da karışıma dahil edin.
  4. Tamamen karıştığında çok cıvık olmayan spatula ile kolay toplanan bir hamur olacaktır. Unun yapısı gereği elinize her daim yapışıyor. Hamurun üzerini örterek 30-40 dk mayalanmaya bırakın.
  5. Yarım saat sonra hafifçe ellerinizle bastırarak hamurun havasını alın ve pişireceğiniz fırın kabının dibine yağlı kağıt yerleştirerek, yine spatula yardımı ile hamuru kalıba yerleştiriniz. 
  6. Yarım saat pişirme kalıbında dinlendirin ve fırına atmadan parmaklarınızı ıslatarak parmak uçlarınızla hamurun üzerine hafifçe bastırın ve çukurlar oluşturun.
  7. Çukurların üzerine, zeytin, domates, isterseniz soğan yerleştirebilirsiniz. Cherry domates çok şık duruyor ve lezzetli oluyor. Kekik ve biberiye ile üzerini süsleyin. 1/3 çay bardağına 1 tatlı kaşığı kaya tuzunu dökerek çözündürün. Süsleme sonrasında,  fırına atarken bu sulu karışımı üzerine dökün.
  8. 180 C fırında 40 dk pişirin.Fırından çıkar çıkmaz üzerinde bol zeytinyağı gezdirin yada heryerine fırça yardımıyla sürün. 

Afiyet olsun..