En Güzel Doğum Günü Pastası – Yabanmersinli-Limonlu/Krem Peynir Dolgulu Pasta

Dogum günleri bize özel en önemli günlerden biri. Her yıl kutluyor olsakta, bu hayatta kişiye özel bir an. Bu sene özel bir anlamı vardı benim için rakamlar büyürken, büyük bir insan olmayı hayal ettiğim yaştaydım. Bu sefer sevdiklerimle beraber, güzel bir anı da kalmalıydı. Benim organize ettiğim, sade ve bir arada olabileceğimiz bir gün olmalıydı. Başta aklımda çılgın fikirler vardı, ergen fikirler (filamingolar, yeşil yapraklar, tropikal konseptli bir doğum günü:)) Sonra biraz daha yaşın olgunluguna kendimi çektim. Önce arkadaşımla menüyü hazırladık. Kendisi bizim eve ne zaman misafir gelse, menü organizatörümdür:) Hemen annesinin mutfagından bir iki özel yemeğide ekleyip, yeterli olur mu, uygun mudur sorularıma cevap veriyor:) Kendisi benim gizli mutfak ortağım:) Aslında beraber çok güzel bir işe imza attık;) Ofisten mutafaga yarışmasına katılıp, senenin (2017) 1.si olduk:) Sonrasında ödül olarak Amsterdam'da Taste of Amsterdam yemek festivaline katılmıştık. Hem yarışmada hem kutlamanın yapıldığı, 1.lliğimizi öğrendiğimiz akşam ve festivalde çok eğlendik. Hayatımdaki iyilerden biridir. Doğum günü menüsüne gelirsek, aşağıda menüyü fikir olması açısından yazıyorum. Bol bol salata ve ayakta atıştırabileceğimiz yiyecekler tercih ettik.

Mutfakta vakit geçirmeyi ve sevdiklerim için pişirmeyi seviyorum. O zaman doğum günüm için güzel bir menü hazırlayarak arkadaşlarımla beraber güzelce yiyip, eğlenebileceğimiz bir organizasyon hayalimin yanında harika bir pasta yapmak vardı. Önce 4 katlı planladım, sonra kat yüksekliği yeterli gelince 2 katlı yaptık. Doğum günü pastası günün yıldızı olmalıydı. Tercihimi meyveli ve peynir dolgulu pastadan yana yaptım. Yaban mersinlerine ek olarak pastanın üzerini mor çiçeklerle süsledim. Tadı ve görünüşü mükemmel bir pastaydı. Daha sonra eşimin doğum gününde de pişirerek, afiyetle yedik. Favori pasta tariflerimiz arasındadır. Keki, pandispanyadan farklı olarak daha dolgulu ve kekimsi. Krema ise hafif ekşimsi tadı ile limonlu hamura çok yakışıyor. Tam hayal ettiğim gibi oldu, tadı, dokusu, renkleri.. Hayallerimi gerçekleştirirken, bütün sevdiklerim yanımdaydı, çok şanslı ve keyfli bir kutlama oldu. O harika pastanın tarifini paylaşıyorum.

MENU

  • Kozmik salata (Maş fasulyesi, maydanoz, mor lahana, ceviz, yogurt ve mayonez sosu)
  • Roka salatası (Roka, çilek, dilimlenmiş badem, limon ve zeytinyağı sosu)
  • Kısır
  • Patatesli börek
  • Dilimlenmiş karpuz
  • Mini hamburger
  • Yaban mersinli, limonlu Pasta ve krem peynir dolgulu krema (bu postun sahibi:))

Yabanmersinli ve Limonlu Pasta Keki

Amerikan ölçüsü Cup kullanılmıştır. 1 cup=235 ml

8 inch (20 cm) 2 adet kelepçeli kek kalıbı kullanılmıştır.

Malzemeler

  • 230 g tereyağ (oda sıcaklığında, yumuşak)
  • 1 cup beyaz şeker (200 g)
  • 1/4 cup esmer şeker (80 g)
  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 3 cup elenmiş beyaz un (360 g)
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 cup buttermilk* (235 ml)
  • 3 adet orta boy limonun suyu (120 ml) ve rendelenmiş kabukları (2 yemek kaşığı)
  • 1 cup yaban mersini (275 g)  

Krem Peynir Dolgulu Krema:

Malzemeler

  • 300 g tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 400 g pınar beyaz peynir
  • 350 g pudra şekeri (elenmiş) 

Kek Hazırlama:

Hazırlama Aşamaları

  1. Stand mikseriniz var ise pedal aparatı kullanınız.
  2. Mikser yardımı ile tereyağ kremamsı doku alana kadar çırpınız. Yaklaşık 1 dk.
  3. Şekerleri ilave ederek, şeker eriyene kadar 2-3 dk daha yüksek devirde karıştırınız.
  4. Yumurtalar karışıma tek tek ilave edilir. Her bir yumurta iyice karıştıktan sonra diğer yumurta ilave ediniz. Bütün yumurtalar eklendikten sonra 2-3 dk boyunca karıştırılmaya devam ediniz.
  5. Kuru karışım: Un, kabartma tozu ve tuzu karıştırınız. Karışıma ilave ederek, yavaşça karıştırınız. Çok karıştırmayınız yaklaşık 5 sn karıştırınız. Fazla karıştırma hamurun dokusunu sertleştirecektir.
  6. Buttermilk, limon suyu ve limon kabuklarını ekleyiniz. 
  7. Yaban mersinlerini elek içinde yıkayarak süzülmesi için bekletiniz. Üzerine 1-2 yemek kaşığı un ilave ederek, elek içinde çevirerek, bütün yabanmersinlerinin una bulanmasını sağlayınız. 
  8. Yabanmersinlerini de karışıma ekleyerek, spatula ile yavaşça karıştırınız.
  9. 2 adet kelepçeli kalıba eşit miktarda hamuru paylaştırınız. Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt yerleştiriyorum ki kolay çıksın.
  10. 190 C fırında 1 saat kadar pişiriniz.

*Buttermilk Hazırlama:

250 ml sütü bir kavanoz içine koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı limon suyu ya da sirke ilave ederek oda sıcaklığında 20 dk bekletiniz. İçine metal kaşık sokmayınız, tahta kaşıkla karıştırarak bekletiniz. Sonunda sütün biraz kesilerek ufak ufak dibe çöktüğünü göreceksiniz. 

Buttermilk hazırlamak yerine kefirde kullanabilirsiniz.

Kek içine katmış olduğumuz buttermilk yumuşak bir doku kazandırmaktadır. Karışımın asitlik derecesine etki ederek kabarmasında önemli bir faktördür. Kekin üzerinden kesmenize bile gerek kalmayacak, dümdüz ve yumuşacık dokuda bir kek elde edeceksiniz.

Krema Hazırlama:

Directions

  1. Oda sıcaklığındaki tereyağ kremamsı doku alana kadar 2-3 dk yüksek devirde çırpılır.
  2. Beyaz peynir eklenerek 3-4 dk yüksek devirde, tereyağ ile karışıp, beyaz-kremamsı doku alana kadar yüksek devirde çırpmaya devam edin. 
  3. Pudra şekeri ilave edilerek, önce yavaşça karışıma eklenir, karışınca 3-4 dk yüksek devirde çırpılır. 
  4. Krema beyaz renk alarak, kabaracaktır. Krema torbalarına doldurarak, buzdolabında en az 1 saat bekleterek pastayı tamamlayabilirsiniz. Tavsiyem 2-3 saat buzdolabında kalmasıdır. 

Pastanın Birleştirilmesi:

Hazırlama Aşamaları

  1. Keki bir gece öncesinde yaparak, oda sıcaklığında streç film ile sararak bekletebilirsiniz. Ya da 2 ay derin dondurucuda saklayabilirsiniz. 
  2. Kremayı en az 3-4 saat buz dolabında beklettikten sonra kullanınız.
  3. 2 adet keki 2'ye bölerek 4 parça da elde edebilirsiniz. Ya da kalın kek katmanlı 2 kek olarakta değerlendirebilirsiniz. Tercih sizin, ben her ikisini de denedim. 
  4. Keklerin iç yüzeylerini, bir kaşık yardımıyla süt ile ıslatıyorum. Sütü bütün yüzeye azar azar dağıtıyorum.
  5. Pastayı hazırlaken 1. kekin üzerine kremayı krema torbası ile ince daireler şeklinde sıkınız. Sonra 2. keki yerleştiriniz. Daha fazla kat yapmak isterseniz bu şekilde devam edebilirsiniz.
  6. Kekinizin çıplak kek görünümünde olmasını istiyorsanız, kremayı kenarlara azar azar noktalar halinde sıkınız. Öncesinde sıkma torbası ile kremanın olduğu ara katı dışarıdan krema ile doldurunuz. O bölgenin daha dolgun ve net görünmesini sağlayacaktır. Fazla sıkarsanız bu kremayı kenarlara yaydırınız. Pastacı spatulası kullanarak, pastanın üzerini ve etrafını düzeltiniz. Dolapta  en az 1 saat dinlendirdikten sonra kesiniz, aksi takdirde katlar kayıp, düşebilir. Üzerini yaban mersini ile süsleyebilirsiniz.  

NOT: Tarif sallysbakingaddiction sayfasından uyarlanmıştır.

Afiyet olsun..