Kaş’ta Tatil – Gezi Notları

2020 ve 2021 Kaş tatilimizde Kaş bizim için başkalaştı ve ufak bir denizci kasabası olmaktan çıkıp, turistik bir şehir olmaya başladığını gördüm. Ufak butikler yerine büyük mağazalar açılırken, her köşe başı restoran olmaya başlamış. Hoş olmasa o kalabalık aç kalabilir. Kaş gönlümüzde her zaman bir başkadır. Çocukla yaptığımız ilk seyahatimizde, Kaş gibi uzun bir yol seçerken tedirgindik. Sıcacık suyu ve muhteşem doğası bizi sarıp sarmalarken, doğru adreste olduğumuzu gördük.

Kaş konaklama alternatiflerinde airbnb kullanmanızı tavsiye ederim. Özellikle Covid-19 un hayatımıza girdiği bu sene hepimiz tatil planlarımızı ve önceliklerimizi değiştirdik. Biz Kaş çıkışında Çukurbağ köyünde bir ev kiraladık. Kliması bile olmayan bir köyevi sıcak olur mu diye endişelenirken, muhteşem bir tecrübe oldu. Köy geceleri serin ve sakindi. Kaş merkezden 10 dk araç mesafesinde çok sakin bir köy. Kokopelli Phellos House’ta konakladık. Kendi mutfağının ve bahçesinin olması önceliğimizdi. Bu bölgede ayrıca ‘3 ODA’ da konaklama anlamında farklı bir tecrübe olabilir. Kaş merkezde de yine kiralık evler bulmanız mümkün.

Konaklama alternatiflerinden biri de Büyük Çakıl Plajının üst tarafında kalan apartlar. Bu bölgedeki yeni yapılaşma ve dönüşüm ile insanlar evlerini odaya çevirerek oda ve mutfak olarak kiraya veriyor. Bizde bu bölgede konakladık. Ortalama bir tecrübeydi. Evlerin bir çoğu deniz ya da dağa baktığı için gürültüden uzak sakin bir yerleşim. Geceleri sahilden dalga seslerini duyabiliyorduk. Nispeten geceleri serin bir bölge. Konaklamamızın son günlerinde merkezde yeni açılan Kuytu Terrace tan yana kullanarak güzel bir final yaptık diyebilirim. İnstagram dan takip edenler bilir baya_iyi instagram hesabının ortak olduğu bir pansiyon. Oda kahvaltı konaklamalarında, birbirinden farklı tasarlanan odaları ve nefis kahvaltıları ile merkezde konaklayabileceğiniz bir yer. Terastaki odadan Meis manzarası ile uyanmak ve dolunay eşliğinde uyumak çok keyifliydi. Tabi merkezden heryere ulaşım kolaylığından bahsetmiyorum. Kuytu Terrace ın da Büyük Çakıl tarafında 2 adet evleri var. Biz önümüzdeki yıl için not aldık.

Kuytu Terrace, tam kaşın merkezinde kaldığı için sabahları buradan yola çıkıp, boş sokaklarda yürümek mükemmel bir duyguydu. Kaş'a ne zaman gitsem, kaldığımız noktadan hep biryerelere doğru sabah yolculuğuna çıkıp, etrafı keşfetmekten büyük keyif alıyorum. Bu sefer, hep gördüğüm kalabalık sokaklara sokak, o boş sokaklardaki detayları keşfettim. Kaş'ta ne kadar çok bitki varmış! her sokakta sıralanmış, duvardan fışkırmış çiçekler beni benden aldı. Küçük çakılın yanından başlayıp, limana çıkan küçük yürüyüş yolu da sabah deniz ve kaktüslerle güne başlamak için şahen bir nokta. Buradan Çukurbağ Yarımadasına kadar devam edip, Antiphellos antik kentinde güneşin doğuşunu ve Kaş'ı seyretmeye bayıldım. Kocaman dağlarla çevrelenen masmavi bir düzlüğe uzanan kocaman bir alan. Antik kent, gündoğumu ve günbatımında çok keyifli oluyor. Sabahları orada yoga yapanlar, civarında kamp kurup, konaklayanlar ile karşılaşabilirsiniz. Buradan yüksek dağlara bakmak, beni çok yücelten ve iyi hissettiren bir andı. Sadece köşeye oturdum ve derin bir oohh çekmiştim. Dönüşte simit börek evinden kahvaltıya ve denize yanımıza almalık booll karbonhidratla çantamı dolduruyorum. Fotoğrafların birçoğu da bu sabah yürüyüşlerine aittir. Boş Kaş sokakları, bol kedili, bol kaktüslü ve çiçekli..

KAŞ MUTFAĞI

Kaş’ın sevilen ocakbaşı mekanı ‘Zaika’ ancak 2 ay sonraya rezervasyona alıyor. Sizde böyle planlı insanlardansanız, Zaika’nın güzel bahçesinde ocakbaşı deneyimi yaşayabilirsiniz. Ben 4-5 yıldır başaramadım.

Bu talebi gören alternatif bir mekan açılmış. Kocaman bahçesi ile herkesi karşılıyor. ‘Müpptela Ocakbaşı’ servisi ve mezeleri ile nefis bir yer. Ancak Kaş’ta fiyatlar uçmuş gitmiş. Bir kuzu şiş 70 ₺ idi. Mezeler 20 ₺ (2020 fiyatları)

'Dudu mutfak', bu yıl ki yeni keşfimiz. İşletme sahiplerinin ilgisi, mekanın yeri keyifli ve yemekleri de oldukça lezzetli. Rezervasyon yaptırmadan rahatça gidebildik. Yıllar içinde neler olur bilinmez.

Kaş’ın bizde vazgeçilmez bir yeri var ki, ‘Ruhi Bey Meyhanesi’ sütte dil balığı favorimizken, şimdi incir tatlıları da buna eklendi. Rahatlığı ve samimiyeti ile insanda uzun uzun oturma isteği uyandırıyor. 2021'deki incir tatlısı tadımından diyebilirim ki yıllar arasında fark var ve kalamar lastik gibiydi. Mezeler ve servis her zaman ki gibi şahaneydi. 

2021'de Kaş'ta isim yapan bir yer de vegan mutfağı ile 'Oburus Momus' olmuş. Vegan kaseleri ve konumu ile insanı büyülüyor. Limana doğru konumlanan yamaçtan, gün batarken yemek yemek büyük bir keyif. Beni en etkileyen nokta ise garson kızın çocuklar için sade makarna, pilav hazırlayabiliyoruz ve yoğurt gibi seçeneklerimiz var demesiydi! Tam bir çocuk dostu mekan. Makarna da el açması mı bilememekle güzel bir fettucini makarnaydı. 

'Hold&Bite', yeni açılan bir hamburgerci. Gençler tarafından tercih edilen, masalarını kaldırıma ve sokağa yayan sakin bir yer. Eti biraz yanmış ve kurumuştu. Bu yüzden kendileri bizden geçer not alamadı. Umarım bize denk gelmiştir.

Kaş’ın en sevdiğim yanı da çeşit çeşit mutfağıydı. Genelde lezzetli yemekler yiyip, farklı tatlar ile tanışıyorduk. Bu gidişimizde açılan mekan sayısı bizi korkuttu.

'GODO Coffee and More' ise favorilerimiz arasına girdi. Soluklanmak bir soğuk kahve ve tatlı için keyifli bir mekan. Herşeyden önemlisi iyi kahve ve tatlı sunuyorlar. 

'Simit Börek Evi' ise Kaş'ın en iyi börekçisi. Envai çeşit börek, simit,poğaça, kruvasan ve boyoz var. Sabahları kapıdaki sırayı görünce şaşırdım ama sonra her sabah müdavimi olduk. Denize giderken atıştırmalık ya da kahvaltılık almayı ihmal etmedik. Masa önünde ve yan dükkanda masaları da mevcut. Tam bir fırın ve herşey sıcacık ve taze. Kaş'ın en iyi kahvaltı noktası da Kaş'tan Antalya ya giden yol üzerindeki Kaş manzaralı yol kenarı, sabah ağaçların altında kahvaltı edenleri görüceksiniz. İnsanlar masaları ile gelip kahvaltı edip gidiyor. Yiyeceklerinizi alın ve bir termos çay ile beraber Kaş merkezden ayrılın:) 

Dalış yaptığımız, kıyılarında balık kovalayıp, caretta caretta lar ile yüzdüğümüz, geceleri nefis yemeklerle buluştuğumuz o küçük kasaba kal.. biz yine yine gelelim, değişelim-dönüşelim sen sakin ol..

KAŞ PLAJLARI

Dağlık yapısı sevebiyle heryerden deniz girmeye imkan tanımayan Kaş kıyılarında, denize girilebilecek noktalar artıyor.

Büyük Çakıl -suyu biraz soğuk ve taşlık, geniş kocaman bir plaj. İşletmeleri ile güzel ve keyifli bir yer, kıyının ve denizin taşlık olduğunu belirtmeliyim.

Küçük Çakıl – Şehir merkezinden denize girebileceğiniz doğal bir koy. Suyu biraz soğuk ve taşlık, etrafındaki işletmelerden (Çınar ve Derya Beach) denize girebilir ve şezlong kiralayabilirsiniz. Suyu yer yer sıcak-soğuk olması yüzerken farklı bir his yaratıyor. 

Limanağzı – arabayla ulaşım olmayan, dağların arasında kalan sakin bir koy. Kumluk olması ve etrafındaki işletmeler ile sevdiğimiz noktalardan biri. Kaş merkezden tekne ile geçiliyor. Sabah erkenden gitmekte fayda var. 

Akçagerme Plajı – Çocuklu ailelerin favori yeri, sakin ve tertemiz suyu var. Uygun fiyatlı bir işletme var. Şezlong ve şemsiye 10 ₺.

İnceburun Plajı – Çukurbağ yarımadasında hem koya hem açık denize kıyısı var. Çukurbağ yarımadasının Kaş ile bağlandığı en ince nokta diyebilirim.

Hidayetinkoyu – Blanca Beach otel olarak otel ve kıyı işletmesi var. Nefis bir koy. Kaş’ta bizim en sevdiğimiz koy. Sabah erken saatlerde doluyor. Şezlong kişi başı 35 ₺, şemsiye 15 ₺ (2020 fiyatları). Kayalıkların üzerine kurulan platformlarda şezlonglar var ve denize girmek için sahili kullanıyorsunuz. Mekan oldukça keyifli ve nezih. Mutfagı da oldukça lezzetli. Bu koy, deniz canlılığı açısından çok zengin, yıllar içinde çok farklı deniz canlısı görme imkanımız oldu. 2021'de ki beach yorumları işletmenin tavrının kötü olduğu yönündeydi ve gitmedik. Hemen yakınındaki halk plajından sevdiğimiz canlılılığı izlemeye devam ettik. Sahillerimizin böyle işgal edilmesine çok üzülüyorum. Biz sadece o koydan keyiflice balıkları izlemek istiyoruz.

Belediye Plajı – Çukurbağ yarımadasında, belediyeye ait bir işletme bulunmaktadır. Hidayetin koyu ile komşu olan bu koy da, çok keyifli ve buradan palet ile Hidayetin koyuna doğru yüzebilirsiniz. Şezlong olduğu gibi, kendi şemsiye ve sandalyeniz ile keyifle vakit geçirebileceğiniz bir plaj. Yukarıda çimlik alanda oldukça keyifli. İşletme de Belediyeye ait olduğundan fiyatlar daha uygun. Ayrıca ücretsiz bir otopark bulunuyor. 

Kaputaj Plajı – Kaş’a gelmeden yol üzerindeki kanyonda kalan müthiş kumsalı ile fotoğrafları üsleyen, denizinin rengi ile insanın aklını başından alan bir plaj. Sabah saatleri keyifli ve güzel, öğleden sonra deniz genelde dalgalanıyor. Dalgalarla savaşmayı seviyorsanız keyif alırsınız. Turistik bir kumsal ve çok kalabalık oluyor. Birde uzun merdivenleri ve yol kenarında araba parketme savaşı var! Şezlong 20₺ ve şemsiye 10 ₺ (2020 fiyatları).

Kaş'ın birçok noktasından gün batımı izlemek keyifli iken denize sıfır olan Antiphellos Antik Kenti size müthiş bir manzara sunuyor. Sabah yürüyüşlerimde soluklandığım ve gün doğarken dağları ve şehri izlediğim nokta. Akşamları da pizzanızı alarak gün batımı izleyebilirsiniz. Buarada bir gösteri izlemeyi çok isterdim. Sadece belirtmeliyim ki lütfen sigara izmariti atmayın! bütün merdivenleri izmarit dolu ve kaç bin yıllık taşlar bunu haketmiyor. 

KAŞ'IN KOMŞUSU DEMRE ZİYARETİ

Kaş'a çok yakın, sakince denize girebileceğiniz kocaman bir sahile sahip Demre'yi ziyaret edin. Kaş'tan 40 dk uzaklıkta ve yol üzerinde .. uğrayarak kıyıdan caretta carettaları izleyebilir. Myra Antik Kentini ve Likya Uygarlık Müzesini gezebilirsiniz. Antik kent çok büyük değil ancak kaya mezarları ve tiyatrosu ile çok güzel bir antik kent. Özellikle tiyatroda kullanılan maskelerin, farklı yüzlerin taşlara işlenmiş halinin günümüze kadar korunuyor olması büyük mucize. Surat ifadeleri, taşlardan ortaya fırlayacakmışçasına gerçekçi. O Dönemlerde tiyatroda sadece erkekler oynayabiliyormuş, hem kadın karakterleri erkeklerin canlandırması hem de az kişi ile tiyatroyu çevirebilmek adına oyunlar maskeler ile oynanıyormuş. Tabi birde kocaman salonda arkadakilerin surat ifadesini görmesi mümkün olmadığı için bu abartılı maskeler tercih ediliyormuş. Daha önce karşılaşmadığım bu freskleri görmek beni çok etkiledi. Burdan çıkartılan bir çok eserde Antalya Arkeoloji müzesinde sergileniyor. Gönül isterdi ki Demre'de kalsınlar. 

Demre, Noel Baba nın doğduğu köy. Noel babaya ithafen bir kilise var. Demre, turizme kapılarını çok açmamış upuzun bir sahile sahip tarım bölgesi. Bölgenin en önemli üretimi kırmızı biber. Kırmızı biber salçası giderken çantanıza atmanız gereken, önemli bir kışlık 🙂 Bölge'de ki Beymelek Lagünü etrafını da sakin ve keyifli, gün batımında lagüne düşen renkleri ve sakinliği izlemek ayrı bir keyif. Lagünden mavi yengeç çıkıyor ve restoranların çoğu mavi yengeç servis ediyor. Taşdibi Plajına 10 dk lık mesafede yer alan Tutku Restraurant'ta yediğimiz yemekler nefisti. Mavi yengeçler küçük olmasına rağmen, tuzlu tadı ve kokusu müthişti. Yemesi biraz zahmetli tabi.. Onun dışında balık, kalamar ve karidesi çok güzeldi. Salaş bir mekan, deniz kenarında, akşamüzeri sakin sakin yemeğinizi yiyip, günbatımını izleyebilirsiniz. Ay çıkınca denize vuran yakomoz.. Kaş kalabalığından uzak, sakin bir köşede akşam yemeği için müthiş bir seçenek. Biber salçası almadan da dönmeyin.

Taşdibi Plajı, Kaş plajları ile yarışacak güzellikte ve sakinlikte. Sahilin en ucunda büyük bir kayalık var ve hemen yanında da belediyenin bir tesisi mevcut. Araç park etme derdiniz yok, alan oldukça geniş. Sahil oturma kısmı büyük taşlardan oluşurken, denize girişte küçük taşlar var. Suyu rengi ve dokusu muhteşem. 1 saat denizde kalsanız zaman nasıl geçiyor anlamıyorsunuz. Kayalıklardan denize atlayan da oluyorda, oldukça tehlikeli. Kaş kalabalığından sonra Demre sahili yerli halkıyla kendi kendine kalmış, tarım şehri. Demre'de 2 gün çok rahat geçirirsiniz. Deneyin, seveceksiniz.

2021 Ağustos,