Şekerpare

Yıllardır yengem her bayram ve mevlüde hemen bu tatlıdan yapardı. Posiyonlaması kolay ve herkes tarafından sevilen, beğenilen bir tarifti. Son yıllarda annemde sık sık yapmaya başladı. Bana da şerbetli tatlılar, şerbet hazırlanması sebebi ile zor gelirken, bu tatlı ile aslında çok pratik olduğunu anladım. Özellikle önemli günlerde pişen bu tatlı, hayatımıza daha fazla girmeye başladı. Buna şerbetli tatlıları dışarıdan teminimizin azalması ve kendi yaptıklarımızı daha çok beğenmemiz sebep oldu diyebilirim. Kendi damak tadına göre ufak değişiklikler ile her tarif size göre özelleşmiş oluyor. Şerbetli tatlıyı, böyle vıcık vıcık şerbet içinde ya da yapış yapış olmuş bir şerbetle sevmem. Bu sebeple hamurun şerbeti çok iyi çekmesi, şerbetin de tam kıvamında olması önemlidir. Bu da yıllardır denenmiş ve her defasında başarılı sonuç alınmış, güzel bir tarif..

Malzemeler

  • 2 çay bardağı sıvı yağ ( 200 ml)
  • 2 çay bardağı toz şeker ( 195 g)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (70 g)
  • 2 yumurta (beyazını hamura karıştıracağız, sarısını üzerine süreceğiz)
  • 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 5-6 damla limon suyu 

Directions

  1. Yumurtanın sarısını fırına atmadan üzerlerine sürmek için kenara ayırmayı unutmayın. Sadece beyazını hamurun içinde kullanacağız.
  2. Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın.
  3. Hamuru istediğiniz büyüklükte alarak, istediğiniz şekli verebilirsiniz. Biz genelde ufak boyutlarda parmak şeklinde yaparken, bazen de geleneksel olan yuvarlaklar yaparak, ortasına fındık koyuyoruz. Farklı şekil vereceğiniz zaman ya da farklı büyüklükler için mutlaka farklı tepsiler kullanın ve ayrı pişirin. Yoksa küçük olanlar pişerken, büyükler henüz pişmemiş olabilir. Ya da tam tersi durumda büyükler pişsin diye beklerken, küçükleri yakabilirsiniz.
  4. Önceden 170 C'ye ısıtılmış fırında 12-15 dk üzerleri renk alana kadar pişirin.
  5. Tepsiler fırından çıkınca, ılınması için kenarda bekletiniz. Şekerparelerin ılık, şerbetin sıcak olarak dökülmesi gerektiği için bir süre soğumaya bırakınız.   

Şerbet

Malzemeler

  • 5 su bardağı şeker ( 850 g)
  • 6 su bardağı su ( 1 litre)  

Directions

  1. Şerbet için şeker ve suyu bir tencerede kaynatınız. Şerbet kaynayınca, şekerpareler ılındığında bir kepçe yardımı ile şekerparelerin üzerlerine gelene kadar şerbeti üzerlerinde gezdiriniz. 
  2. Tatlılar şerbeti çekince, servis tabağına alabilirsiniz. Üzerine hindistan cevizi, fıstık, fındık tozu serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun..