Fındıklı Mereng – Beze Yapımı

Pandeminin başında, evde hamur işi yapmaktan bol bol yumurta sarısı kullanıyorduk. Yumurtaların beyazlarını dolapta biriktirmeye başladık. Bazen omlete karıştırırken, bazen yeni birşeyler mi yapsak diye düşünürken, çok sevdiğim mereng i denedim. Denediğimiz günden sonra muptelası olduk. Hele fındıklı yapınca, hafif kavrulmuş fındık kokusu ve ağızda dağılan fındık tadı ile müthiş birşey oldu. Her yaptığımızda 6-8 adet çıkınca her gece çayın yanında hepsini yiyiverdik. Ertesi gün yeniden kollar sıvanıyordu. Sarıları zaten çorbada, poğaçada değerlendiriyorduk. Bizim beze olarak bildiğimiz, Mereng; İtalya, Fransa ve İsviçre'de sevilen ve pastahane camını süsleyen bir tatlı. Özellikle Fransız Mereng'i kocaman kocaman ve rengarenk olarak satılmaktadır. Fransa'da bir fırından geçerken, içlerine arıların dolduğu büyük merangleri görünce çok şaşırmıştım. Kabataş'ta Elif'li Pasta ve Cafe pastahenesi de güzel merengler yapıyor. Yolunuz düşerse deneyin. Tarife geçmeden merak edenler için Fransız, İsviçre ve İtalyan merengi arasındaki farktan kısaca bahsetmek isterim.

Fransız Merengi; Klasik olarak tanımlanan ve bilinen en stabil ve kolay hazırlanan şeklidir. Yumurta akları bir araya gelerek, tepeler oluşturana kadar çırpılır ve kabarmaya başladığı noktada şeker ilave edilerek hacim alana kadar çırpılır. Yumuşak, hafif ve içi hava dolu, aynı zamanda kaldırıldığında kuvvete dayanan bir yapı elde edersiniz. Fransız merengi, tatlı kabukları, kek katmanları gibi farklı formlarda hazırlanır ya da sıkılarak kullanılır. 

İsviçre Merengi; yumurta akı ve şeker ben mari usulü kayanayan bir su üzerinde ısıtılarak çırpılır. Karışım 120-130 C ye ulaştığında şeker eridiğinde karışım ocaktan alınarak yüksek devirde çırpılır. Soğuyana ve kabarıp-serteleşene kadar çırpmaya devam edilir. İsviçre merengi pürüzsüz ve ipeksi bir dokuda olur. Ayrıca diğer tarzlara göre daha sağlam ve yoğun bir kıvamı vardır. Ayrıca tereyağlı kremalar içinde bir baz oluşturur.

İtalyan merengi; önceden hazırlanan sıcak şeker şerbeti, çırpılmış yumurta akına çırpılarak ilave edilir. Sert, hacimli bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edilir. Keklerin üzerine, turtaların ve tarların üzerlerine konulması için hazırlanır. 

En çok tercih edileni sorarsanız, kolay hazırlanması ve form kazanması ile ayrıca çıtır tadı sebebi ile Fransız Merangi ön plana çıkmaktadır. İtalyan ve İsviçre tarzı ise yoğun ve şeker gibi olurken, hafif ve hemen parçalanabilecek kadar gevrektirler. 

Merenglerinizin için bütün fındık, ceviz, badem atarak katıştırabilirsiniz. Yada merengleri tepsiye yerleştirdik sonra üzerine ufak bir kaşık eritilmiş çikolata dökerek, bir kürdan yardımı ile karıştırabilirsiniz. Benim favorim ise öğütülmüş fındık ile hazırlamak. Bu tarif her zaman başarılı sonuç vermenin yanın da çokta lezzetli oluyor.

Malzemeler

  • 120 g yumurta akı
  • 25 g şeker
  • 200 g pudra şekeri
  • 80 g fındık (öğütülmüş)  

Directions

  1. Cam ya da metal bir kapta yumurta aklarını çırpınız. Kabın temiz ve kuru olduğundan emin olun. Yumurta aklarının köpük kıvamına gelmesindeki önemli püf noktalarından biri temiz cam ya da metal bir kap.
  2. Yumurta aklarını, 25 g şeker ve 4-5 damla limon suyu damlatarak, köpük köpük olana kadar çırpın. Kabı ters çevirdiğinizde kaptan yumurta akları akmayacak, form değiştirmeyecek kıvama gelmeli.
  3. Pudra şekerini eleyerek, karışıma ilave edin ve çırpmaya devam edin.
  4. 7-10 dk koyu kıvam alana kadar çırpın. Asla vazgeçmeyin ve çırpmaya devam edin. Blenderın ucunu karışımdan çıkarınca oluşan tepe yana devrilmemeli, dümdüz durmalı.
  5. Fındıkları rondodan geçiriniz, irili ufaklı bırakabilirsiniz. 
  6. Fındıkları bir spatül yardımıyla karışıma alttan üste yumuşak hareketlerle karıştırınız.
  7. Büyük mereng isterseniz, kepçe ile daha ufak merengler için yemek kaşığı ile tepsiye karışımı yerleştirin. 
  8. 110 C ye ısınmış fırında 40 dk pişirin ve fırını 80 C ye düşürerek 30 dk daha pişirin. Pişince fırının içinde soğumaya bırakınız. Merengler soğuyana kadar fırında bekletin.   

Afiyet olsun..