Baeckeoffe – Alsace Mutfağından Tarifler-2

Fransa’nın güney sınırında bağlarla kaplanmış, Voges dağlarının eteği boyunca uzanan köyleri ziyaretimiz ile Fransa-Almanya kültürünün zengin bir çorba gibi oluşturdukları mutfak kültürü beni büyüledi. Et-patates yemekleri ve sosları, hamurişleri ve bölgeye has şarap ve peynirleri ile zengin bir mutfak. Bölgede üretilen toprak kaplarda uzun sürede pişirilen et yemekleri, brioche kıvamında paskalya çörekleri ve pastaları ile mutfağımızda denemek istediğim tarifler biriktirdim. 

Alsace kadınlarının pazartesi günü çamaşır günüymüş. Çamaşır günü ev kadınları fazlasıyla meşgul oldukları için yemekler pazar gününden hazırlanarak, toprak kaplara doldurulmuş. Hazırlanan yemek kapları, köyün fırınına bırakılarak, çamaşır dönüşü alınırmış. Fırıncı ekmekler fırından çıkınca, yanan odun ateşine toprak kapları atarak, uzun sürede yemeklerin pişmesi sağlanırmış. 

Marine edilmiş dana, domuz, kuzu etinin yanına sebze ve patateslerle hazırlanan, oldukça aromatik bir yemek. Beyaz şarapla marine edilen sebzeler, etle beraber yine beyaz şarapta pişirilmektedir. Alsace şaraplarının aromatik, tatlı tadı göz önünde bulundurulursa, yemeğe lezzet katıyor. 

Kişi başı 150-200 g olarak et miktarını hesaplayabilirsiniz. Ben dana eti kullandım. Parmak kalınlığında kestirdiğim etleri 3-4 cm uzunluğunda kestirerek, hazırlattım. 

2 kişilik miktarları paylaşıyorum. Kabınızın büyüklüğüne ve kişi saysına bağlı olarak miktarı değiştiriniz. 

Malzemeler marine edileceği için bir gece önceden yemek hazırlığı için plan yapınız.

Malzemeler

  • 400 g dana bonfile (kuzu eti ya da karışık yapabilirsiniz.)
  • 2 havuç
  • 2 pırasa
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 orta boy soğan
  • defne yaprağı
  • 2-3 tan orta boy patates
  • karabiber tanesi
  • tereyağ
  • tuz,karabiber
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • 2 yemek kaşığı Creme Fraiche ya da krema  

Hazırlama Aşamaları

  1. Havuç ve pırasaları ufak ufak kıyınız. Bir kaba etleri, üzerine havuç ve pırasaları en üste defne yaprağı, karabiber taneleri ve kekik ekleyerek, malzemelerin üstünü geçicek kadar beyaz şarapla doldurunuz. Hafif meyve aromalı bir beyaz şarap tercih edebilirsiniz. En az 2-3 saat buzdolabında marine edebilirsiniz, tercihen bir gece dolapta bekletebilirsiniz. 
  2. Ertesi gün, pişirme kabını yağlayarak, soğanları ince ince kıyarak, kabın altına yerleştiriniz.
  3. Yuvarlak dilimlediğiniz patatesleri soğanların üzerine yerleştiriniz.
  4. Her bir kata tuz ve karabiber ilavesi yapın.
  5. Sebzelerin bir kısmını koyup, üzerine etleri diziniz. etlerin üzerine de kalan sebzeleri dizin. Etler yukarıda kalında tam suyun içinde kalmıyor gibi geldi. Bir alt katta daha iyi pişicektir. En üst kata ince bir tabaka patateste dizebilirsiniz.
  6. Dolapta marine ettiğiniz şarabın içindeki defne yapraklarını alarak, marine suyu yemeğinize ileve ediniz. Kekik, defne yaprağı, fesleğen, tane karabiber ilave ederek, malzemelere kadar beyaz şarap ilavesi yapınız.
  7. Kabınızın ağzını kapatarak, 200 C fırında 40 dk pişiriniz sonra sıcaklığı 175 C ye alarak yaklaşık 2 saat daha pişiriniz. 
  8. Kabın ağız kısmının açılmaması için su ve undan bir hamur hazırlanarak, tencerenin ağız kısmı kaplanarak, kapak kapatılması ile de pişirebilirsiniz. Ben hamursuz pişirdim. Pişirme sırasında kabın iyice kapanmasını ve şarabın buharlaşmasını engelliyor. Hamur piştikçe kap ve kapak biribirine yapışıyor.
  9. Uzun süre fırında pişen etler yumuşak olurken, yemekteki sebelerle beraber yemeği salata ve ekmek ile servis edebilirsiniz. Alsace bölgesinde beyaz turşusu çok seviliyor. Yemeği servis etmeden karıştırırken, içerisine 1-2 yemek kaşığı Creme Fraiche ya da krema ilave ederek, karıştırınız.  

Afiyet olsun..