Ekşi Mayalı Pizza

Evde geçirilen zaman rahat rahat ekmek yapmaya ayrılan zamandır. Nefis bir pizza yapınca, her hafta pizza yapmadan kendimi alamıyorum. Birşeyde uzmanlaştıkça da insana daha kolay gelmeye başlıyor. Evde pizza pişirmenin en sevdiğim yanı da istediğiniz malzeme ile pizzayı hazırlayabiliyor olmak. Ben sebzeli severken, eşim mantar ve sucuklu seviyor. Normal beyaz unla 2 defa bu tarifi denedikten sonra Tellioğlu Pizza (@telliogluunyem Tip “0” Pizza unu) unu ile denemek istiyordum. Un geleli aylar olmasına rağmen fırsat bulamamışken, Aralık 2020 de başlayan sokağa çıkma yasakları ile beraber kollar sıvandı. İlk haftadan sonra, yeniden pişirdik. Akşam yemeğine yetiştirdiğimiz pizzaları fotoğraflamakta zorlansamda tatları nefisti. Hamur yumuşacık ve kolay işlenen bir hamur oluyor ve bir tanesini buzdolabına koyup, ertesi gün pişirdiğimizde hala lezzetliydi. Hatta pişmiş pizzayı sonradan ıstırakta tükettik. 

Malzemeler

  • 450 g un
  • 50 g tam buğday
  • 10 g tuz
  • 300 ml su
  • 100 g maya
  • 1 tatlı kaşığı bal  

Domates Sosu Malzemeler

  • 200 ml doğranmış domates, domates sosu (yazdan hazırlanmış) ya da 3 orta boy domates
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • tuz, kekik, karabiber  

Domates sosunu hazırlarken, bütün malzemeleri blender a koyarak karıştırınız. Hafif sulu bir karışım elde etmelisiniz.

Hazırlama Aşamaları

  1. Öncelikle ekşi mayanızı besleyerek, aktif olmasını bekleyiniz.
  2. Un ve suyu mayanız büyürken, 1-1,5 saat öncesinde karıştırarak dinlendirebilirsiniz. Vaktiniz yok ise bu basamağı atlayabilirsiniz. Daha iyi bir gluten gelişimi için bu aşama kolaylık sağlıyor.
  3. Su ve mayayı karıştırın. Bal ekleyerek, çözünmesi için karıştırın. Unu ilave ederek, hamuru yoğurun. 10 dk kadar hamuru alttan yukarı doğru karıştırır gibi yoğurun. Standmixer iniz varsa 5-7 dk arası düşük devirde yoğurabilirsiniz. Hamur toparlanıcak ve pürüzsüz kıvama gelecek. 40 dak. bekleme.
  4. 40 dk dinlenme sonrasında tuzu ilave ederek yoğurunuz. Hamuru zeytinyağı ile hafif yağladığınız başka bir kaba alınız.
  5. 2 saat boyunca hamurunuzu, her yarım saatte bir dört köşeden içeriye dogru katlayarak, hafif bir yoğurma yapınız.
  6. Hamurunuz güçlenip, elastik bir yapı kazanacaktır. 4. Katlama sonunda da yarım saat bekleyin.
  7. Hamurunuzu tezgaha alarak, hamurunuza hacim kazandırmak için içe doğru katlayarak, bir top haline getiriniz. 20 dk bekletiniz.
  8. Her biri ~300 g olan 3 parçaya ayırınız.
  9. Hamuru vaktiniz varsa 2-3 saat dinlenmeye bırakıp, pişirebilirsiniz. Ya da ertesi gün pişirmek üzere buzdolabına kaldırabilirsiniz. 10-12 saat buzdolabında bekletebilirsiniz.
  10. Tezgahınızı hafifçe unlayarak, hamuru tezgaha alın ve üzerini yine hafifçe unlayınız. Elinizi yumruk yaparak içten dışa hamura elinizle yuvarlak bir şekil verin. Sonra elinizle kenarlarından hamuru tutarak tekerler çevirir gibi iki elinizle çevirerek, hamuru açın.
  11. Ortasına kepçe yardımı ile domates sosunu sürün.
  12. 220 C ye Alt-üst modunda ısıttığınız fırının en alt rafına pizzanızın altı pişene kadar bekleyin. 5-7 dk arası sürebilir. Ara ara altının renk alıp-almadığını kontrol edin.
  13. Pizzanın altı pişince dışarı alıp, biraz daha domates sosu sürün ve üzerini istediğiniz malzemeler ile doldurarak, bu sefer fırının üst rafına koyun. Peynirler eriyene kadar pişirmeniz yeterli. 

Afiyet olsun..