Viyana Usulü Kış Keki

2 senedir damağımda bir tat ve bu tadın peşinde farklı tarifler karıştırıyorum. Viyana seyahatimiz sırasında Noel Pazarından ertesi gün ki Hallstat ziyaretimizde trende yemeye yolluk bir kaç farklı kek aldık. Karlı yollardan ilerlerken, sıcacık çayımızın yanına, tam yeni yıl dönemine ait bol baharatlı, içinde farklı ve zengin tatlar barındıran nefis bir kek tatma fırsatımız oldu. O gün Viyana'da son günümüz ve o kek yediğim en güzel kekti. Geri dönüşü ve tekrar yeme şansım olmadığımdan, zihnimde bu kekin yarattığı duygu ve lezzet dansı hiç gitmiyor. O gece pazarda yeseydik ya bir dilim şansım daha olabilirdi. Belki o zaman bu kadar değerli olmazdı:)

İçinde hafif ekşi bir marmelat vardı, zaman zaman ağza iri iri ceviz parçaları geliyordu. Bol ceviz vardı. İçinde aromatik ve bol baharatlı tatlar vardı. Tabanı tart hamuru gibi sert ve çıtır, ama yoğun bir kek dokusu da vardı. Bütün parçaları birleştirerek, bir kek yaptım. İsmi Kış Keki.. Kek bekledikçe aromalar birbirine geçerek, tadı daha da artırmaktadır. 2-3 gün sonra bile hafif mikrodalgada çevirerek afiyetle tüketebilirsiniz.

20 cm kek kalıbındaki fotoğraflarını görüyorsunuz. 24 cm ile daha ince daha güzel olacaktır. Hatta dikdörtgen bir kalıpta benim ilk yediğim gibi kare dilimler ile çok daha keyifli olabilir.

Tart Hamuru

Malzemeler

  • 220 g un
  • 110 g tereyağ
  • 60 g şeker
  • 2 yemek kaşığı su 

Kek Hamuru

Malzemeler

3 yumurta

150 g ceviz içi (öğütülmüş) (2su bardağı dolusu)

140 g şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)

125 ml süt

125 ml krema

1 yemek kaşığı silme tarçın

50 g galeta unu

30 g mandalina kurusu 

Vanilya

1 paket kabartma tozu

4-5 yemek kaşığı un 

Erik Marmeladı

Ben yazdan hazır bir tane kullandım. Ekşi başka bir reçelde tercih edebilirsiniz ancak erik çok yakışıyor. Az şekerli, koyu bir erik marmeladı kullanabilirsiniz.

Hazırlama Aşamaları

Tart hamuru için;

  1. Un, yağ, şeker ve suyu karıştırarak hamuru hazırlayınız. En az yarım saat buzdolabında bekletin. Tart hamurunu önceden hazırlayıp derindondurucuda da saklayabilirsiniz.
  2. Tart hamurunu kalıbınızın iç yüzeyine uygun büyüklükte açarak, yerleştirin. Kenarlarını da hamur ile kaplayabilirsiniz. 
  3. Tart hamurunun ortasına çatalın ucu ile delikler açın, böylece hamurunuz kabarmadan pişecektir.
  4. 180 C de 20 dk tart hamurunu pişirin ve soğumaya bırakın.
  5. Tart hamuru soğuyunca erik marmeladını tart hamurunun üzerine yayın. Marmeladı 1 parmak kalınlığında hamurun üzerine dökebilirsiniz. Sıra kek hamurunda.

Kek Karışımı; 

  1. Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
  2. Süt ve kremayı ekleyerek karışımı karıştırın.
  3. Mandalina kurusunu ince ince doğrayarak hamura ekleyiniz. 
  4. Kalan kuru malzemeleri de ilave ederek karıştırın.
  5. Tart hamurunun üzerine sürdüğünüz erik marmeladının üzerine son katı yapıyoruz, hazırladığınız kek karışımı üzerine dökünüz. 
  6. 180 C de 1.5 saat pişirdim. Kekinizi yakmadan ara ara kontrol ederek, süreyi yine de fırınınıza göre ayarlayın.

Servis ederken, kekin üzerine pudra şekeri serpin. Kar yağmış gibi görünen, nefis kokuların yükseldiği bir kek..