Hamburger Ekmeği ve Kolay Hamburger Köftesi

Corona karantina günlerinde en özlediğimiz sokak lezzetlerinden biri hamburger oldu. Her hafta İstanbul’da mutlaka bir hamburgerciye uğrayarak tadım yaparken, bir anda ev yemeklerine boğulmak hem keyifli hem de özlemli.. Herkes mutfağında harıl harıl ekmek pişirirken, mutfaktan farklı lezzetlerde çıkmalı. Bu sebeple ara focaccia ve hamburger ekmeği yapıyoruz. Yumuşacık pufidik ekmekler oluyor. Bir gün hamburger bir gün de uzun formda yaparak sosisli hazırladık. Her ikisi de müthiş lezzetli oldu. Kalan ekmekleri de kahvaltıda domates, peynir ile yedik. İçine ne koysanız şahane gidiyor:) Tarifi yemek.com dan aldık, en az 8-9 kere yaptık. Komşularımız poğaçanız çok güzeldi diyip, tarifini istedi:) 

80-85 g hamurdan, 10-11 adet Hamburger Ekmeği çıkmaktadır. 

Ingredients

  • 480 g genel amaçlı un
  • 40 ml su
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 250 ml süt (oda sıcaklığında)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 10 g instant maya (1 paket)

 

Directions

  1. Islak karışım: Süt, su, tereyağ, bal ve mayayı bir kapta karıştırınız.
  2. Kuru karışım: Un ve tuzu karıştırınız.
  3. Islak karışımı, kuru karışıma ilave ederek hamuru yoğurunuz. Kabı streç film ile kapatarak mayalanmaya bırakınız. 
  4. Hamur 2 katına çıkınca tezgaha alarak eşit parçalara bölünüz. Her bir hamburger ekmeğini 80-85 g arasında hazırlayabilirsiniz. Eşit parçalara ayırmak için tartı kullanabiliriniz.
  5. Minik hamur toplarını kenardan ortaya topalayarak, katlama yeri tezgaha gelecek şekilde koyarak, hamuru avucunuzun içine alın ve bastırmadan avuç içinde çevirerek hamuraşekil veriniz. Bu sırada bastırmayaya ve hafif dairesel hareketler ile avuç içinizde çeviriniz.
  6. Şekil verdiğiniz hamur toplarını tepsiye dizerek, 30-40 dk mayalayınız. 2. mayalama sırasında hamurların rüzgar almamasına özen gösterin. 
  7. Hamurlar kabarınca üzerlerine fırça yardımı ile çırpılmış yumurta sürerek 180 C ye ısıtılmış fırında fanlı ayarda 20-25 dk pişiriniz. 

Hamburger Köftesi

Hamburger hazırlamak için detaylı bir hamburger köftesi tarifim var. Ancak bu sefer malzememiz az, sadece tuz, karabiber, pekmez ve sirke ile eti tatlandırdık. Hamburger köftesi için dana döş, yağlı bir et almalısınız. Eti tek sefer çektirerek, inceltmeyin.

Kişi başı 200 g et olacak şekilde planladık. 6 kişilik Hamburger için 1200 g et kullanarak hazırladım.

Malzemeler

  • 1200 g dana döş
  • 4 tatlı kaşığı pekmez
  • 4 tatlı kaşığı sirke
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

 

Directions

  1. Bütün malzemeleri kıyamanın içine koyun ve bütün malzemeler karışana kadar karıştırın. Çok fazla hamuru yoğurmayın. Eti 1-2 saat dinlendirin ve şekillendirin. Eti, ekmekten daha büyük yapın, pişirince biraz çekiyor.
  2. Döküm tava ya da ızgarada eti pişirebilirsiniz.

Directions

  1. Hamburger sosu için tıklayınız.
  2. Ekmeğin alt ve üst tarafına hamburger sosu sürünüz.
  3. Marul yaprağını ekmeğin tabanına koyun.
  4. Üzerine eti, doğranmış domatesi, dilim soğanı yerleştiriniz.
  5. Araya cheddar peynir var ise eklenebilir.
  6. Karamelize soğan ve mantar da ilave edilebilir. 

Afiyet olsun..