Simit Tarifi – Evde İstanbul Sokak Simidi Nasıl Yapılır?

Corona günlerinde mutfaktan çıkamıyoruz. Hele evde 3 kadın var ise her gün biri hamur yapsa fırın hiç boş kalmıyor. Bu sabah simit yapalım diye uyandı kardeşim. Kolları sıvayıp ünlü bir şeften öğrendiği simit tarifi için kollarını sıvadı. Tarif @chefmuzaffer e ait. Kendisinin instagram hesabından yapılışını izleyebilirsiniz. Simit, İstanbul’un sokak simitlerini aratmayacak çıtırlıkta. Öğle yemeğinde yanına çay ve peynir ile inanılmaz bir ziyafet ol du. Bu simit kaçmaz. Hemen kolları sıvayın ve bu tarifi deneyin!

İstanbul’lular için Simit çok özeldir. Hoş yurdumuzun her bölgesinin kendine has lezzetli bir simidi var. Ancak bir İstanbul’lu olarak İstanbul’un sokak simidinin yeri bir başkadır. Bir de pastahane simidi var ki yumuşaktır. Seveni de azdır:) Oysa sokak simidinin seveni çoktur:) Çıtır çıtır kabuğu ile yemeye doyamaz insan. Bu tarif ile de İstanbul’un o nefis sokak simidi sıcacık sofranıza geliyor. Hemde uygun olduğunuzda hazırlayıp, dondurup, 15 dk da sıcacık sofranıza gelebilir.

Simit Tarifi – İstanbul Sokak Simidi

Ingredients

  • 550 ml su
  • 1 kg genel amaçlı un
  • 10 g yaş maya ya da 5 g instant maya
  • 1 yemek kaşığı bal ya da şeker
  • 11 g tuz (2 tatlı kaşığı)  

Pekmezli Karışım

Ingredients

  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pekmez

Üzerini kaplamak için 

Ingredients

  • 210 g susam (3 paket)

Hazırlama Aşamaları

  1. Su içinde maya ve bal/şeker i eritiniz. 
  2. Unu ilave ederek hamuru yoğurunuz.
  3. Yoğurduğunuz hamuru 20 dk dinlenmeye bırakınız. 
  4. Yoğurulan hamuru 120 g lık porsiyonlara ayırınız. Hamurları tezgaha alarak, ince uzun form verin. Üzerlerini streç film ile kapatarak, tezgahta 20 dk dinlendiriniz.
  5. Pekmezli karışım: Derin bir kapta su ve pekmezi karıştırın.
  6. Susamları bir tavada kavurunuz. Ardından susamları geniş bir tepsiye alınız.
  7. Hazırladığınız hamurları elinizle incelterek ikiye katlayın ve burgu yapın. Burgunun iki ucunu birleştirerek simitlere son şeklini verin.
  8. Şekil verilen simitleri önce pekmezli karışıma, ardından susama bulayınız. Büyük bir tepsiye yan yana diziniz. Pekmezli karışımdan sonra hamurları tel ızgara üzerine alarak 15-20 sn pekmezleri süzülene kadar bekletiniz. Yoksa susamlarınız çok ıslanmış olur.
  9. Bu aşamada simitlerinizin üzerini streç film ile kapatarak, derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Ya da dolapta tutarak gün içinde pişirebilirsiniz.
  10. Simitleri fırına atmadan elinizle biraz açtırarak uzatınız. Fırın tepsisine ya da varsa pişirme taşı/pizza tepsisinde, 200 C ye ısınmış fırında alt-üst modunda 15 dk pişiriniz. Pişirme sırasında fırının alt tarafına bir tepsi yerleştirerek, içine su dökünüz. Simitlerin kurumadan pişmesi için nemlendirme çok önemli.

Afiyet olsun..