Mantı Tarifi

Mantı yapmak bilek ister, yürek ister:) Özellikle kabalık sofrada birarada hazırlamayı ve pişirmeyi çok seviyoruz. Yıllardır mantı yapılacaksa biaraya gelip hep beraber başına toplanır, çabucak hazırlarız. Anneannemin açtığı hamuru annem keser, doldurur, kardeşim ve kapatırdık. Anneannem yaşlandıkça annemle görev değiştirdiler. Zamanla sıra bizlere gelecek! Üç kuşak birarada hazırlanan mantıyı herkesin sevdiği gibi hazırlanarak, sofra kurulur. Bizimkiler Bulgaristan göçmeni oldukları için krema (kaymak derler, mevcut kremaya göre daha yumuşak bir dokusu vadır) yı bütün yemeklerde kullanırlar. Üzerine yoğurt koyarak servis ettiğimiz mantıya ek olarak, ortada büyük bir sahanda kaymaklı mantı da olur. 

Annemin mantı tarifini sizlerle paylaşıyım.

6-8 kişilik bol porsiyon mantı hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 3 yumurta,
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un  

Hazırlama Aşamaları

  1. Bir kapta, yumurta, yoğurt, yağ,su,tuz u bir çatal yardımı ile karıştırınız.
  2. Üzerine kulak memesi kıvamına gelene kadar, yumuşak dokuda bir hamur elde edene kadar elenmiş un ilave ediniz. 
  3. 10-15 dk dinlendirerek hamuru açacağınız büyüklüğe bağlı oalrak 2-3 bezeye ayırarak, yuvarlayınız ve 10-15 dk dinlendiriniz. Bu arada kıyamayı hazırlayabilirsiniz. 

İç Malzemeler

  • 1/2 kg kıyma
  • yarım rendelenmiş soğan
  • karabiber,kimyon,yenibahar  

Hazırlama Aşamaları

  1. Kıyamayı yoğururken elinle ara ara su ekle, yaklaşık 1/2 çay bardağı kadar toplamda su ekleyebilirsiniz. Kıyamayı herşey birbirine geçene kadar yoğurunuz.
  2. Dinlenen hamur bezelerini düz bir zeminde açınız. Hamuru çok inceltmemekte fayda var. Çokta kalın olmaması lazım! En önemli nokta hamuru açması! Bu iş annemde:)
  3. Açılan hamuru pizza bıçağı ile ufak karelere ayırıyoruz. Biz çok küçük kareler yapmıyoruz ama bu tamamen sizin keyfinize bağlı. 
  4. Kesilen hamurun içine kıymaları yerleştirerek, üçgen şeklinde kapatıyoruz. Kapatılan hamurları bir tepsiye un serpişterek diziniz. Üst üste koymamaya özen gösterin, yoksa birbirlerine yapışabilirler.
  5. Büyük bir tencerede su kaynatınız. İçine tuz ilave ederek, mantıları kaynayan suya atınız ve pişene kadar haşlayınız. Suda pişen mantıları delikli bir süzgeç ile alarak, bir başka tepsiye alınız.
  6. 2-3 beze hamuru bir yandan açıp kapatırken, bir yandan pişireblirsiniz. Ya da tamamen hazırlandıktan sonra tencerenin hacmine bağlı olarak 3-4 seferde pişiriniz.
  7. Bir kapta yoğurdu çırparak, içine biraz tuz ve rendelenmiş sarımsak ilave ediniz.
  8. Ufak bir tavaya yağ ve pul biber koyarak, yağ kızana kadar bekleyiniz.
  9. Tabağa önce mantıyı, üzerine yoğurdu ve en son kızdırılmış biberi bir kaşıkla serpiştirerek, servis edebilirsiniz.
  10. Kaymaklı versiyonu için; bir tavaya krema koyarak, kremayı eritiniz, üzerine mantıyı koyarak karıştırınız. Kremalı mantıyı tabağa alarak, üzerine kızatmış yağı gezdiriniz. 

Afiyet olsun…