San Sebastian Cheesecake

2018 yılının son döneminde karşılaştığım San Sebastian Cheesecake beni İspanya’nın Bask bölgesi ile de tanıştırdı. Bu lezzetli cheesecake tarifi hangi bölgeye aitti ve bu bölgedeki lezzetler nelerdi? İspanyollar, İspanya’da en iyi yemeği San Sebastian bölgesinde yiyebileceğinizi söylüyor. Özellikle tapas ve Michelin yıldızlı restoranları ile ünlü bölgedeki bir tapas restoranı var ki Dünya’ya San Sebatian Cheesecake ismiyle yaptığı bu Chessecake i sevdirmiş. Bar La Vina, tabanı olmayan, yumuşak kremamsı dokusu ve üstü yanmış lezzetli Cheesecake ile nam salmış. Tadı, kokusu, tarifi buralara kadar ulaşan bu tatlıyla bir Hamburgerci’de (Zula) tanıştım. Sonra birçok Hamburgerci ve cafe nin menüsünde görmeye başladım. Hafif yanık tadı kazandibini anımsatıyor. Bizim doku biraz daha yoğun iken bu tatlı da doku yumuşacık! Diğer Cheesecake lere göre yapılışı çok kolay ve tek seferde hazırlayabiliyorsunuz. En önemli püf noktası ise pişirme süresi ve fırının pişirme modu! Fazla pişirirseniz kremamsı dokuyu kaybederek, yumuşaklığını kaybedersiniz. 

Normalde Cheesecake piştikten sonra fırında bekletilerek, çatlamaması sağlanırken bu Cheesecake fırından hemen çıkartılması ve dışarıda soğutulması gerekiyor. Üzerini tamamen yakarak ya da hafif bir yanık doku ile pişirebilirsiniz.

20 cm çapta kelepçeli kalıp kullandım.

Malzemeler

  • 120 g şeker (1 su bardağından 1 parmak fazla)
  • 400 g pınar beyaz
  • 200 ml krema (1 paket)
  • 3 yumurta
  • 1 yemek kaşığı nişasta (silme şeklinde konulmalı, kaşık doldurulmamalı)   

Hazırlama Aşamaları

 

  1. Peynir bir kaba alınarak, yumuşak kıvama gelene kadar çırpınız.

  2. Şeker ilave ederek, yüksek devirde peynir ile beraber çırpınız. Kabın dibine yapışan peynir olma ihtimaline karşı, karışım spatula ile ara ara karıştırınız. Peynirin parça halinde kalmaması ve tamamen pürüzsüz olması önemli.

  3. Yüksek devirde çırpmaya devam ederken, yumurtalar tek tek karışıma ilave edilir. Bir yumurta tamamen karıştıktan sonra diğeri ilave edilerek çırpmaya devam edilir.

  4. Yumurtalar iyice karıştıktan sonra, krema karışıma eklenerek karıştırmaya devam ediniz.

  5. Nişasta ve vanilya eklenerek, en son spatula ile karıştırabilirsiniz.

  6. Yağlı kağıdı acunuzun içinde buruşturarak, açın ve kelepçeli bir kalıbın içine yerleştirin. Yağlı kağıt kalıbın dışına doğru yükselebilir, kesmeyin.

  7. Hazırladığınız karışımı kalıba dökerek fırına atınız.

  8. Cheesecake in özelliği üzerinin yanmış olması, üzerinin yanması için fırını 220 C ye ısıtarak sadece üst çizgide (ızgara ayarında) çalıştırınız. Cheesecake fırına atın ve 15-20 dk üzeri yanana kadar 220 C de pişirin ve sonra 5 dk 200 C de pişirin.

  9. Üzeri çok yanmasın isterseniz, 200 C ye ısıtılmış fırında yine sadece üst çizgide (ızgara ayarında) 25-30 dk pişirebilirsiniz.

  10. Fırınınızın ısı ayarı yüksek ise daha düşük ısı da pişirmeniz gerekebilir. Kendi fırınınızın pişirme ısısını dikkate alınız.

  11. Cheesecake fırında yükselecek ve şapka oluşturacak, üst kısmı yükselerek, yanan kısım şapka gibi görünecek. Fırından aldığınızda orta kısmı hala sallanıyor olmalıdır. Fırından dışarıya aldığınız Cheeseake in soğumasını bekleyiniz. Cheesecake en az 1 gece buzdolabında bekleyerek kendini çekmelidir. Soğumadan kalıbı açarsanız, Cheesecake direk dağılır ve istemediğiniz bir durum olur! Hızlıca tüketmek istiyorsanız 5 dk. daha fazla pişiriniz. 

Afiyet olsun..