Elmalı Kurabiye

Yazlıktan toplanan rengarenk elmalar bize bakarken damadığımızda unutulmaz anılar ve tatlar bırakan çıtır elmalı kurabiye yapalım dedik. Yıllardır severek yediğimiz, sonra aman şekersiz beslenelim, çok tatlı yemeyelim diye unuttuğumuz bir tarif ve lezzet. Sanayağ ile hazırlandığı için rafa kaldırdığım tarifin dayanılmaz tadı nedeniyle, yeniden masamızda yerini aldı. Kardeşim Çeşme'de okurken bir tanıdığımızla beraber bir süre Çeşme'nin küçük kasabası Dalyan'da sakin ve huzurlu kısa bir tatil yapmıştık. Sonbahar'da Dalyan da etraf sakin ve yapılacaklar sınırlı olunca, çaylar, kekler, kurabiyeler masamızdan eksik olmuyordu. Yazın son sıcaklıklarını hissederken, balkonda hırkalarımızla Yaz'a veda ediyorduk. Bu tarif öyle kolay ve pratik ki, evde çok malzeme olmasına da ihtiyaç yok. Un, yağ ve elma varsa tamamdır. Çıtır çıtır hamuru, içindeki yumuşak elma dokusu ile çok seviyorum. Elma hamurun içinde kaldığı içinde kurumuyor ve ıslak, yumuşak bir doku kazandırıyor. Sonbahara en çok yakışan tariflerden biri.

14-15 adet elmalı kurabiye 

Elmalı Kurabiye Hamur için Malzemeler

  • 250 g sanayağ
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket pudra şekeri (hamurun içine koymuyoruz! Kurabiyeler pişince üzerleri için kullanılacak)

Hamur Hazırlama

  1. Sanayağını oda sıcaklığında bekleterek, yumuşamasını sağlayınız.

  2. Yumuşayan sanayağını, elenmiş un ile karıştırınız. Hamur ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olucak. Hamur cıvık olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz.

 

 

Elmalı Kurabiye İç Dolgu Malzemeler

  • 3 orta boy elma (rendelenecek)
  • 1 su bardağı ceviz (öğütülecek)
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın

Elmalı İç Dolgu Hazırlama

  1. Elmaların kabuklarını soyup, rendeleyeniz.

  2. Bir tavaya elmaları koyarak, şekeri ilave ediniz. Elmalar yumuşayan kadar tavada çeviriniz.

  3. Cevizi havanda ya da bir öğütücü de öğütünüz. Ağıza gelicek şekilde biraz iri bırakmanızı tavsiye ederim.

  4. Elmalar yumuşayınca, tarçın ve cevizi ilave ederek, karıştırınız.

Kurabiye Hazırlama

  1. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak, ortasını açtırınız.

  2. Hamuru yarım ay şeklinde düşünebilirsiniz. Hamurun ortasına hazırladığınız elmalı harçtan içine koyunuz.

  3. Harçtan çok koymamaya özen gösterin. Yoksa hamuru kapatmakta zorlanabilirsiniz. Hamurun kenarlarını kapatarak, tepsiye diziniz.

  4. Ben hamurun içlerini elimle açtırıp, hamurun tamamının içlerini açtırıp,kenara dizince içlerini doldurmaya başlıyorum. Yoksa hamurun heryerine elmalı harçtan bulaştırabiliyorum.

  5. 175 C ye ısınmış fırında yaklaşık 20 dakika pişiriniz. Kurabiyelerin üzerleri çok hafif pembeleşmeye başlayana kadar pişiriniz. Kurabiyelerin kızarmaması önemli. Fırından beyaza yakın çıkmalılar.

  6. Kurabiyelerin pişmesine yakın servis yapacağınız tabağa un eleği yardımı ile pudra şekeri serpiniz. Tabağın tabanı tamamen pudra şekeri ile kaplanmalıdır.

  7. Kurabiyeler fırından çıkınca, servis tabağına dizerek, kurabiyelerin üzerlerine un eleği yardımı ile pudra şekeri serpiniz.

  8. Kurabiyelerin üzerleri kar yağmış gibi bembeyaz olmalıdır.

Afiyet olsun.. Yanına çay demlemeyi unutmayın;)