Kaş Sualtı Notları

           

Tatil planı yaparken, yeni birşeyler tecrübe etmek ve heyecanlı aktivitelerde bulunmak istiyorsanız, dalış yapmayı listenize ekleyebilirsiniz. Kaş, uçak batıkları, resif, kanyon ve magara doğa yapısı, beyaz kumluk zeminleri ve turkuaz rengi suları ile Türkiye'deki en keyifli dalış noktalarından biri. İstanbul'a uzaklığı sebebiyle de bu mavi sulara inmek biraz vakit alsa da, sualtı dünyasını gördükten sonra yol gözünüzde büyümeyecektir. Kaş'ta deneme dalışı yapabileceğiniz gibi bu işi severseniz bir yıldız dalıcı eğitimi de alabilirsiniz. Benim derinlik korkum var, bu işi yapamam diyorsanız gözlüğünüzü, snorkelinizi alın yüzeydn balıkları seyredin. Şanslıysanız caretta caretta lar da size eşlik edebilir.

Kaş her seviyeden dalıcıya hitap ediyor. Özellikle yeni dalış yapmaya başlayan, 1 yıldız dalıcılar için mavi sularda, görüş mesafesinin sorun olmadığı bu sıcak sularda kendinizi geliştirirken, gördükleriniz karşısında heyecanlanıp, keyifli bir dalış gecireceksiniz. Bir yıldız dalıcı olarak, ilk eğitim dalışlarımı Kaş'ta tamamladım. Cuma akşamından yola düşerek, günde 2 dalıştan toplam 4 dalışla hfata sonunu sualtında geçirerek geri döndük. Yorulduk mu? tabiki hayır:)

 

Bir yıldız dalıcı eğitimimi çalıştığım şirketteki sualtı topluluğu ile beraber aldım. Kocaeli Üniversite'si Sualtı Topluluğu (KOÜSAT) bizim için bir eğitim düzenledi. Kısa dalış hayatımda onları iyi ki tanımışım ve  ilk dalış tecrübemi bu ekiple deneyimlemişim diyorum. Okuldaki Sualtı topluluğu gönüllülük esasıyla, bir sonraki devreye dalış liderliği yapıyor. Büyük bir disiplin ve ciddiyetle amatör bir ruhla yaptıkları dalış organizasyonlarında oldukça tecrübeliler. Topluluk ile beraber dalış kampları düzenleyerek, Türkiye'nin birçok yerinde dalış organize ediyorlar. Bende ilk dalış deneyimimi onlarla yaşarak, bu işi büyük bir disiplinle yaparken, eğlenmeyi öğrendim. Kaş, Ayvalık ve Tayland a dalışlar yaptım. Çok tecrübem olmasa da bu iş beni heyecanlandırıyor. Dalış kadar snorkel yapmaktanda keyif alıyoruz. Bu sebeple tatil planı yaparken, uzun kumsallar yerine, kayalık koyları tercih ediyoruz:) Kayaların etrafında, canlılık herzaman daha fazladır.

Bir yıldız dalıcı olabilmek için önce teorik  eğitim almanız gerekiyor. Teorik eğitimde dalış ekipmanları kullanımı, sağlık sorunları, basıncın etkisi, sualtında el kol hareketleri ile haberleşme gibi temel bilgiler anlatılıyor. Ardından ekipma     nları görmek ve tecrüe etmek için bir havuz eğitimi yapılıyor. Eğitim sonrası sınava giriyorsunuz ve  4 eğitim dalışını tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitim dalışlarında  dalış donanımlarına sualtında hakim olmayı ve kullanabilmeyi öğreniyor, pratik ediyorsunuz. Dalışlarda size eğitmen dalıcının eşlik etmesi gerekiyor. Eğitim dalışları da derin sularda su altında çimlenme,  tüp değiştirme, maske tahliye, BC (yelek) takıp-çıkarma, palet uçlarında dengede kalma gibi  dalış ekipmanlarına hakimiyet ve sualtı becerilerinizi geliştirmeye yönelik denemeler yapıyorsunuz. Dalış keyifli olduğu kadar tehlikeli bir spor. Bu yüzden bütün dalıcıların bu bilinçle ve bu işi ciddiye alarak yapması çok önemli. Hata kaldıracak bir spor değil. Bir yıldız dalıcılar için dalabilecekleri max. derinlik 18 m dir. 

Discover dalış dedikleri deneme dalışlarını 30-40 dk boyunca bir eğitmen eşliğinde yapıyorsunuz. Eğitmen sizi tüpünüzden tutarak dengenizi ve yüzerliliğinizi ayarlamanıza yardımcı luyor. Size de su altında keyifle etrafı seyretmek kalıyor.

Kaş kumluk  zemini ile yer yer değişen kayalık yapısı ile eğtim dalışları için oldukça ideal. Eğitim dalışlarınızda bile çeşit çeşit balık görme fırsatı yakalıyorsunuz. Ayrıca Türkiye'nin birçok yerine göre su sıcaklığı fazla olduğu için sualtında üşümeden dalışlarınızı tamamlıyorsunuz. Her ne kadar kıyafet giyiyor olsanız da bir süre sonra dipteki soguk akıntılar ya da su sıcaklığı sebebiyle üşüyebiliyorsunuz. Son dalışımızı bahar ayında yaptığımızda bir yandan yağmur yağıyordu. Sualtından yüzeydeki su hareketlerini izlemek eğlenceliydi. 

Kaş'ta dalış yaptığımız tekne 'Kanyon Diving' ekibiydi. 2016 yılında teknelerini yeni almışlardı. Güzelce süsledikleri öğle yemeği paketleri ve sıcak karşılamaları ile keyifli dalış geçirmiştik. Bu sporu yaparken, kullandığınız ekipman da sizin nasıl bir dalış geçirdiğinizi etkiliyor. Palet ayağınızı sıkıyor, gözlüğünüz gözünüze uygun değilse, bir türlü rahat edemiyorsunuz. Tavsiyem, Decathlondan kendinize palet, snorkel takımı alarak, yaz tatillerinizi balıklar ve doğa ile eğlenerek geçirmeniz. DCIM104GOPRO

KAŞ DALIŞ NOKTALARINDAN DENEYİMLERİM

,

Hidayet'in Koyu

Hem snorkel yapmak hem de dalış yapmak için tercih edilen bir koy. Snorkel yapmayı planlıyorsanız koya karadan da ulaşım var. Kıyıdaki tesisten faydalanarak, güzel bir gün geçirebilirsiniz. 2015 yılında sualtı sergisi vardı:)  Snorkel yaparkan bir anda yanımıza gelen caretta caretta bizim o günki eğlencemiz oldu. Hava almak için yüzeye çıkışını, sonra yeniden sualtına dalarak çimleri yiyişini izlemek büyüleyiciydi. Caretta caretta ile selfie çekilme çabaları ile defalarca dalıp-çıkan eşimin her açıdan beraber çekilmiş fotoğraflarını görebilirsiniz. Caretta caretta da insanlara alışmış ve çok yaklaşmadan, etrafta uzun süre yüzdü.

Limanağzı – Fener

Limanağzı yakınında kalan bir uçak  batığı var. Bu batığa ancak tekne ile gidebilirsiniz. Batığa gelene kadar kum yüzeyden derine gidiyorsunuz. Bu sırada yine kumlarda çıkan otları yiyen caretta caretta ailesi ile karşılaşıyoruz. Anne ve bebek caretta caretta ya tüplü dalış yaptığımız için oldukça yaklaşarak beraber yüzüyoruz. Hatta çimleri yeme sesini bile su altında duyabiliyorsunuz:) Suda melekler gibi uçarak, uzaklaşmalarını izliyoruz. Heliopter batığına doğru ilerliyoruz. Batığın bir kanadı yukarıda kalıyor ilk noktası 22 m den başladığı için yukarıdan bakarak gözlemliyoruz. Hurdaya ayrıldıktan sonra denize batırılan C-47 Dakota uçağı yapay resif olarak batırılmış. 

Oasis

Kum zemin olan bölge her seviye dalıcı için uygun olduğundan sıklıkla dalış yapılan bir noktadır. Kum zemin sebebiyle amatör dalıcılar için ideal bir dalış noktasıdır.

Neptün ve Kanyon 

Dalış yaptığımız diğer noktalar. Kanyon da deneyimli bir dalıcı iseniz, sualtı kanyonu görme şansı yakalayabilirsiniz. 22 metreye uzanan derin kanyondan aşağıya inerken, duvarlarda mercan, sünger, deniz tavşanları gibi canlıları görebilirsiniz. Kanyon tecrübeli dalıcılar için sevilen bir dalış noktasıdır. Derin kayalıklardan masmavi derinliğe doğru inemk yükseklik korkusu olanlar için acayip heyecan verici. Güvendeyken düşme hissini yaşıyorsunuz. Gözle görülen yanılgıyı beyinde düzeltmek çok zor oluyor:)

Sevgiler, 2014, 2015, 2016